İnternet ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak için neler yapılabilir?

Bütün bağımlılıklarda ana kural ilk başta bir probleminiz olduğunu kabul etmek ve yardım istemektir.

İnternet ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak için neler yapılabilir?

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık kişinin bir eyleme veya kullanıma kontrolsüzce devam etmesi, onsuz yaşamını sürdürememesi, eylem üzerinde iradesinin kalkması ve istemli veya istemsiz olarak davranışı yinelemesiyle devam eden bir durumdur. Bunun yanında bu kullanım ve davranış kişinin zamanının büyük bir bölümünü alır. Bağımlı bütün vaktini ve fiziksel enerjisini büyük oranda bağımlı olduğu madde veya eyleme yatırır. Bu davranış kişiyi ve çevresini kayıplara uğratır.

İnternet ve Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

Bütün bağımlılıklarda ana kural ilk başta bir probleminiz olduğunu kabul etmek ve yardım istemektir.

Teknoloji kullanımını tam zıt saatlere kaydırmak: Teknoloji kullanılan zamanları yeniden organize ederek tam zıt saatlere kaydırmak ve mekânı değiştirmek ilk adım olarak faydalı olabilir. Hafta içi düzenli olarak internet oyunu oynayan bir öğrencinin oyun saatlerini hafta sonuna kaydırması, uyanır uyanmaz internete giren birinin kahvaltısını yapana kadar beklemesini istemek bu öneriler arasında yer alabilir.

Teknoloji kullanımıyla ilgili hedefler belirlemek: İnternet kullanım miktarına makul bir zaman sınırlaması getirmek şarttır. Öncelikli olarak eski kullanım yarıya düşürülüp bunu da haftanın günlerine uygun bir şekilde paylaştırmak başlangıç için yoksunluktan korunmada etkili bir yöntem olabilir.

Dış durdurucular kullanmak: Zaman düzenlemesiyle beraber hedeflenen internet kullanımının bitişini hatırlatan alarm gibi bir uyarıcı veya yapılması zorunlu bir iş dış durdurucu olarak kullanılabilir.

Çok kullanılan belli işlevlerden uzak durmak: Teknoloji en çok kullanılma sebebi olan belli işlevlerden uzak durmaya çalışmak önemli bir adımdır. Mesela kişi interneti ağırlıklı olarak oyun oynamak için kullanıyorsa oyun sitelerine girmesi kısıtlanırken haber sitelerinde gezinmesine izin verilebilir.

Kişisel defter oluşturmak: Teknoloji bağımlısı kişinin hep yapmak isteyip yapmaya vakit bulamadığını düşündüğü faaliyetleri teker teker yazıp sırayla yapmaya başlaması da uygulanabilecek bir yöntemdir.

Bağımlı olunan teknolojik cihazı ailece toplu kullanmak: Evde birden fazla sayıda olan televizyon, bilgisayar vb. bağımlılık konusu olan cihazları azaltıp tek bir cihazı, ortak kullanım alanında evin diğer üyeleriyle paylaşarak kullanmak da uygulanabilecek yöntemlerden biridir.

Spor yapmak: Spor yapmak vücutta biriken enerjiyi sağlıklı boşaltabilmek anlamında yapılabilecek en uygun faaliyetlerden biridir. Düzenli sporun hayata girmesi bağımlılığın tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.

Yardım istemek: Aile üyelerinden ve yakın arkadaşlardan sorunu saklamayıp yardım istemek hem sürekli destek mekanizması bulabilme anlamında hem de tedavi sürecini devam ettirebilme anlamında kullanılması gereken önemli bir yöntemdir.

Düşünceleri kontrol etmek: Teknoloji bağımlılığına sebep olan ya da teknoloji bağımlılığını arttıran otomatik düşüncelerin incelenmesi ve bunların gerçek hayatta değerlendirilmesi de üzerinde durulması gereken bir yöntemdir.

Yeni sosyal becerilerin kazanılması: Sosyal beceri eksikliği de teknoloji bağımlılığının sebebi ya da sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu noktada yeni sosyal becerilerin kazanılması teknoloji bağımlılığının tedavisinde oldukça faydalı olabilecek bir uygulamadır.

 

 “Teknoloji faydalı bir hizmetkar, tehlikeli bir hükümdardır.”

Christian Lous Lange –

Bu makale 8 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci

 Uzm. Psk. Ayşegül Semerci Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Lisans eğitiminin ardından “Genel Psikoloji” yüksek lisans programından ağırlıklı olarak gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji dallarında uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve Yüksek lisans eğitimleri esnasında Dr. Cevdet Aykan Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi’nde, çeşitli psikolojik danışmanlık merkezlerinde, hasta sağlık bakım merkezleri ve özel eğitim merkezlerinde staj yapmıştır. Sigara Bıraktırma Derneğinde bağımlı bireylerle çalışmış, sonrasında Ankara’da bir özel eğitim merkezinde kurum müdürlüğü yapmıştır.    Ardından özel bir hastanede uzman psikolog olarak birçok danışanla çalışma fırsatı olmuştur. Şu an ise Ankara- Eryaman bölgesinde kurucusu olduğu Lilya Klinikte danışanlarına hizmet sunmaktadır. Temel uzm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Bağımlılık tedavisi
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube