Herkes psikoloğa gitmeli mi?

Nasıl ki fiziksel rahatsızlıklarımızı fark ettiğimizde bir uzmandan yardım alıyorsak ruhsal olarak zorlandığımız durumlarda da bir uzman desteğine başvurmak en doğru karar olacaktır.

Herkes psikoloğa gitmeli mi?

 Herkes Psikoloğa Gitmeli Mi?

Nasıl ki fiziksel rahatsızlıklarımızı fark ettiğimizde bir uzmandan yardım alıyorsak ruhsal olarak zorlandığımız durumlarda da bir uzman desteğine başvurmak en doğru karar olacaktır.

Bir diğer boyutta bunu değerlendirecek olursak, yaşadığımız kitlesel sorunlarla birlikte (salgın hastalıklar, doğal afetler, ekonomik sorunlar)  git gide yalnızlaşmaya başladık. Bu süreçte bizi daha çok bunalıma, depresyona, yalnızlaşmaya itti. Aslında pandemi süreciyle gördük ki psikologlara çok daha fazla ihtiyaç var. Çünkü kimse kimseyi dinlemiyor. Kimse kimseye öncelik vermiyor. İnsanlar artık bu noktada terapiye daha çok başvuruyor. Biz şu an hala bir derdim var ve bu derdimi çözmek için terapiye giderim noktasındayız. Ama muhtemelen bundan 10 15 sene sonra herkesin düzenli bir terapisti var noktasına geleceğiz. Çünkü paylaşım yapılabilecek insan sayısı git gide azalıyor.

Buna ek olarak insanlar genellikle bir durum “sorun” haline gelmeden psikoloğa gitmiyorlar. Burada “sorun” dediğim şey kişinin günlük yaşantısında karşılaştığı zorluklar, aile, ilişkiler ve sosyal ilişkilerin zarar görmesi, iş performansının düşüşü, strese bağlı fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkması ve bir takım psikiyatrik semptomların ortaya çıkması oluyor. Bazen de yakın çevre bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edip kişiyi yönlendirebiliyor veya ısrar etmesi sonucu psikoloğa başvuruluyor. Rahatsız olunan konunun bu derece büyüdükten sonra bir uzmana başvurulması, psikolojik destek sürecini uzatabiliyor; bu da hem maddi hem de manevi olarak kişiye daha çok yük oluyor.

Bu yüzden psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önleyici olarak ihtiyaç duyan herkes psikoloğa gitmeli diye düşünüyorum.

Bu makale 5 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci

 Uzm. Psk. Ayşegül Semerci Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Lisans eğitiminin ardından “Genel Psikoloji” yüksek lisans programından ağırlıklı olarak gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji dallarında uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve Yüksek lisans eğitimleri esnasında Dr. Cevdet Aykan Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi’nde, çeşitli psikolojik danışmanlık merkezlerinde, hasta sağlık bakım merkezleri ve özel eğitim merkezlerinde staj yapmıştır. Sigara Bıraktırma Derneğinde bağımlı bireylerle çalışmış, sonrasında Ankara’da bir özel eğitim merkezinde kurum müdürlüğü yapmıştır.    Ardından özel bir hastanede uzman psikolog olarak birçok danışanla çalışma fırsatı olmuştur. Şu an ise Ankara- Eryaman bölgesinde kurucusu olduğu Lilya Klinikte danışanlarına hizmet sunmaktadır. Temel uzm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube