Online terapi yararlı mı?

Bu makalede online terapi yöntemiyle bireysel ve çift terapisinin nasıl yapıldığı ve online terapinin yararlı olup olmadığı konuları üzerinde durulmaktadır.

Online terapi yararlı mı?

Sevgili Okur,

Bu makaleyi okuyorsan internet üzerinden online yöntemlerle psikoterapi desteği alma konusunda bir arayış içerisinde olduğunu düşünebiliriz. Online terapi onlarca yıldır özellikle yurt dışında psikoterapi alanında aktif bir şekilde kullanılmaktadır. İnternetin hayatımıza hızlı bir şekilde girmesi sağlık ve eğitim alanlarında da bazı yeniliklerle tanışmamıza neden olmuştur. Fiziki bir ortamda terapistle karşılıklı olarak gerçekleştirilen psikoterapi de bu yeniliklerden yararlanmıştır. 

Ancak ülkemizde pandemi dönemine kadar çok yoğun bir şekilde online terapi yapılmadığını görmekteyiz. Pandeminin yaşamlarımızı kısıtlaması ile birlikte hem sağlık hem de eğitim alanında online yöntemlerin kullanımında büyük artışlar olmuştur. Artık gelinen noktada ülkemizde de psikoterapi alanında online terapi yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

Peki online terapi yüz yüze terapinin yerini tutar mı ya da onun kadar etkili ve yararlı olur mu?

Bu sorunun cevabını verebilmek için hem bizden daha önce online terapi yapmaya başlayan yurtdışındaki uzmanların deneyimlerine hem de online terapi konusunda yapılan bilimsel çalışmalara bakmakta yarar bulunmaktadır. 

Yapılan bilimsel çalışmalar online terapinin yüz yüze terapi kadar yararlı olduğunu göstermiştir. Bu konuda ayrıntılı okuma yapmak isteyenler özellikle İngilizce bilimsel makalelere başvurabilir. Hatta online terapinin yüz yüze terapiye göre bazı avantajlara da sahip olduğu söylenebilir: Örneğin online terapi sınırlı imkanları olan kişilerin terapiye erişimini kolaylaştırmaktadır. Online terapide zaman ve mekân sınırı bulunmamaktadır. İş yerinizde/evinizde veya tatilde/seyahatteyken anında randevu oluşturup online terapi imkanlarından yararlanmanız mümkündür.

Online terapi pratik bir yöntemdir.

Bazı uzmanlar e-mail üzerinden yazışma yoluyla da destek sunabilmektedir. Görüntülü ve sesli görüşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte e-mail yoluyla psikolojik destek hizmetlerinin azaldığı söylenebilir. Çünkü görüntü ve ses terapistle danışan arasındaki etkileşimi yüz yüze terapide olduğu gibi üst düzeye çıkarmıştır.

Farklı ülkelerde yaşayıp kendi kültüründen bir psikoterapistle görüşmek isteyenler için de online terapi fırsatlar sunan bir yöntemdir. Online terapi bazı test ve ölçeklerin hızlı bir şekilde uygulanması ve değerlendirilmesi açısından da oldukça pratiktir. Online terapi çoğu zaman daha ekonomiktir. İnternet siteleri incelendiğinde online görüşmelerin ücret açısından yüz yüze terapiye nazaran daha uygun olduğu görülmektedir.

Peki online terapi kimler için uygun, kimler için uygun değildir?

Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında yaygın olarak şu alanlarda faydalı olduğu tespit edilmiştir:

 

  • Kişisel gelişim
  • Anksiyete bozuklukları (agorafobi, sosyal fobi, panik bozukluk)
  • Beden imajı ve utanç
  • Sınav kaygısı
  • İlişki terapisi
  • Aile terapisi
  • Çocuk ve ergen danışmanlığı
  • Evlilik öncesi danışmanlık
  • Boşanma danışmanlığı
  • Aldatma sorunları

Ciddi psikiyatrik bozukluklar, borderline kişilik bozukluğu, intihar eğilimi veya riski olan danışanlar içinse uygun bir araç olmadığı söylenebilir.

Bu makale 21 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu

Psikolojik Danışman/Aile ve Evlilik Danışmanı Kadir Burak Salimoğlu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Tez çalışması kapsamında çift terapisi alanında şema terapi kuramı ekseninde görüşmeler gerçekleştirmektedir.

Kognitif psikoterapinin anksiyete bozukluklarına uygulanması ve şema terapi eğitimlerini tamamlamıştır. Şema terapi hem bireysel hem de ilişki sorunlarında oldukça pratik ve yararlı bir psikoterapi ekolüdür.

Etiketler
Aile terapisi nedir
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube