Homopsychologicus kavramı nedir?

Homopsychologicus kavramı nedir?

Homopsychologicus; Homosapiens ya da Homoeconomicus gibi insanın duygu, düşünce ve davranış ekseninde eğilimlerini ve sınırlarını belirlemek için ortaya atılmış bir kavramdır. Homosapiens kavramı düşünebilmeye vurgu yaparak düşünen insan anlamına gelirken Homoeconomicus ise insan davranışlarını belirleyen temel faktörün ekonomik çıkarlar olduğunu öne sürer. Homopsychologicus kavramı ise bu noktada insanların davranışlarının, duygularının ve düşüncelerinin varoluş temelinde psikolojinin ağırlıklı etkisi olduğunu öne sürer. Homopsychologicus'a göre temel belirleyici faktör insanların psikolojileri ve onların diğer dinamiklerle ilişkisidir. 

Homopsychologicus Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak bizlerin misyonu ve vizyonu siz değerli danışanlarımıza bilimsel, akademik ve her daim güncel psikoterapi tedavi hizmetlerini sunarken bir yandan da günden güne değişen ve gelişen somut gözlemlerimizle deneyimlediğimiz "iyi oluş" halleri sunmaktır. İyi oluş halleri bizim için şu anlama gelmektedir; bilimsel tedaviniz ne gerektiriyorsa onu uzmanca yapmak ve sizi günden güne tedavinin sonucuna yaklaştırmak. Bilimsel olmayan, soyut konuşmalar ve söylevlerle, hiç bir dayanağı olmayan sözde tedavi biçimlerinin Homopsychologicus Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık bünyesinde yeri yoktur. İnsana dair hassasiyet ve değerlerin hepsini ise can kulağıyla dinliyoruz.

Eğer psikopatolojik bir sorununuz varsa bununla ilgili bir an evvel hangi tedavi yöntemlerini almanız gerektiği konusunda karar veriyor ve ona göre bir plan oluşturup sürecimize devam ediyoruz. Tedavi planında ise Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık birbirinden farklı iki uzmanlık dalıdır. Psikoterapi, bireylerin gündelik hayatlarında yaşamış oldukları rahatsızlıkların, bozuklukların ve problemlerin çözüme kavuşturulması için uygulanan bir tedavi çeşididir. Bir kişinin psikoterapi alıp almaması o kişinin herhangi bir ruhsal bozukluğu olmasını gerektirmez. Sosyal, mesleki ve ailevi konularda da sıkıntı yaşayan bireyler yaşamları hakkında bazı şeyleri değiştirmek isteyebilir ve bunun için psikoterapi almak isteyebilir. Ancak, psikolojik danışmanlıkla psikoterapi birbirine karıştırılmamalıdır çünkü psikoterapi zamana dayalı sistemli bir süreçtir. 

Her psikoterapi metodunun kendine has özellikleri ve kuralları vardır. Psikolojik danışmanlık ise bireylerin problemlerini veyahut çözmek istedikleri herhangi bir sorunu istedikleri zaman bir uzmana danışabilmeleri kapsamında gerçekleşir. Psikoterapi ise daha sistemli, zaman alan ve kalıcı değişikliklere sebep olan bir tedavi çeşididir. Danışmanlık bir tedavi metodu değil, sadece belli konularda uzmanlık sahibi olan birinden alınan hayata dair çözümlerdir. İşte bu noktada psikoterapinin gündelik diyaloglardan çok önemli farkları vardır.

Zaman içinde bir psikoterapi almaya başladığınız zaman;

*Duygularınızda

*Davranışlarınızda

*Düşüncelerinizde 

Kalıcı olarak değişecek temel dinamikler olacaktır. Bununla beraber yaşadığınız değişimlerle sosyokültürel durumunuz, mesleki hayatınız ve gündelik davranışlarınız değişmeye başlayacaktır. Toparlarsak, hayata bakışınız değişecek ve kendi benliğinizin imkanlarını genişleteceksiniz. Eğer bir bozukluk ya da rahatsızlık dolayısıyla psikoterapi alıyorsanız o konuda gelişme  ve iyileşme sağlayabilirsiniz ama psikoterapi almanız için herhangi bir probleminiz olmak zorunda değildir. Sağlıklı herkes psikoterapi alabilir. Homopsychologicus Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık olarak sizlere Homopsychologicus kavramını temele alarak duygu, düşünce ve davranış dinamiklerinizi analiz etme, bunu gündelik pratiklerinize uygulama ve dünyaya bakışınızın kontrolünü ele alma imkanı sağlıyoruz.

Kendini Kurgula!

Bu makale 24 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mehmet Efeoğlu

       Psk. Mehmet Efeoğlu, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini ise Beykent Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde, hastane deneyimini de Fransız Lape Hastanesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Mehmet Efeoğlu’nun kurucusu olduğu Homopsychologicus Profesyonel Danışmanlık merkezi zamanla bir dönüşüm geçirerek büyümüş ve bir akademi haline gelmiştir. Bu sebeple, artık “Mehmet Efeoğlu Akademi” olarak anılmaktadır. İnternette yapılan araştırmalarda Homopsychologicus olarak görülen süreç artık Mehmet Efeoğlu Akademi’ye evrilmiştir. Bu kurumun vizyonu öncelikle Homopsychologicus kavramına dayanır. Homopsychologicus; Homosapiens ya da Homoeconomicus gibi insanın duygu, düşünce ve davranış ekseninde eğilimlerini ve sınırlarını belirlemek için ortaya atılmış bir kavramdır. Homosapiens kavramı düşünebilmeye vurgu yaparak düş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Psikolojik
Psk. Mehmet Efeoğlu
Psk. Mehmet Efeoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube