Elma sirkesi zayıflatır mı?

Elma sirkesi zayıflatır mı?

En çok kafa karışıklığı olan konulardan biri de elma sirkesi. Yapılan bilimsel çalışmalara beraber bakalım:

1️⃣ 2019 yılında yapılan bir çalışmada; tip 2 diyabetli hastalarda, 3 ay boyunca, günde 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmenin HbA1c (3 aylık kan şekeri ortalaması) ve açlık kan şekerine olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.
Yani elma sirkesinin düzenli tüketimi tip 2 diyabetin kontrolünde etkili olabilir !

2️⃣ 2018 yılında yapılan bir çalışmada da fazla kilolu kişilerde elma sirkesinin etkileri araştırılmış. Hem zayıflama diyeti uygulayan hem de 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketen kişilerde zayıflamanın yanında trigliserit, toplam kolesterol değerleri düşmüş ve HDL yani iyi kolesterolde artış gözlenmiş.
Yani KALORİ AÇIĞIYLA BİRLİKTE elma sirkesi tüketiminin hiperkolestrolemi ve hipertrigliseridemide olumlu etkileri olabilir!
.
3️⃣ Elma sirkesiyle ilgili en büyük çalışmada ise; 4 hafta boyunca ekstra 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketenlerin 2,1 kg kaybettiği ANCAK deneyden sonraki 4 haftada kaybettikleri kiloyu geri aldıkları tespit edilmiştir.

Günümüze kadar elde edilen kanıtlar, kesin konuşmak için yeterli değildir ancak sirke kan şekerinin düzenlenmesinde umut vadediyor.  Zayıflamaya etkisi ise fare deneylerinde başarılı ama insanda aynı şeyi söylemek için erken.

Sirkenin asitlik derecesi yüksek olduğu için seyrelterek tüketmek de önemli bir ayrıntı, yemek borusuna zarar verebilir dikkatli olmakta fayda var.

Bu makale 29 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gül Uygun

Dyt. Gül Uygun, Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi'nden mezun olarak, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tam burslu olarak kazanmış, bölümünü yüksek onur öğrencisi olarak bitirmiştir. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde zorunlu stajını, Cey-med Beslenme ve Diyet Danışmanlığı'nda gönüllü stajını tamamlamıştır.

Dyt. Gül Uygun, mesleki çalışmalarını Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde devam etmektedir.

Etiketler
İnsülin direnci
Dyt. Gül Uygun
Dyt. Gül Uygun
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube