Adölesan döneminde beslenme

Adölesan döneminde beslenme

Adölesan dönemi, üretim organlarının fonksiyonel olduğu ve ikincil cinsiyet karakterinin geliştiği, aynı zamanda büyüme ve metabolizmanın da arttığı dönemdir.

Erkek çocuklar için bu devre 10-15 yaş arası, kız çocuklar için de bunun 1-2 yıl daha öncesidir. Adölesan devrede (10-18 yaş) büyüme hızı, fiziksel, sosyal ve duygusal aktiviteler artar ve mental değişiklikler olur. Bu dönem çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Kız çocukları erkek çocuklardan daha çabuk olgunlaşır. Bu dönemdeki beslenmede; vücudun gelişmesi, fiziksel aktivitenin artması ve duygusal değişiklikler göz önüne alınmalıdır.

Adölesan döneminin başlamasının yaş yanında vücut ağırlığı ile de ilişkilidir ve genellikle vücut ağırlığı 30 kg’a ulaşınca başlar. İlk yıllarda boy uzama hızı artar; dönemin tamamlanmasıyla boy uzaması durur. Boy uzaması durmasına rağmen iyi beslenen, yeterli kalsiyum alan ve egzersiz yapan gençlerde 3-4 yıl daha kemik kitlesi artmaya devam eder. Kemik kitlesindeki bu artış ileri yaşlarda karşılaşılan osteorporozise karşı koruyucudur.

Enerji: İhtiyaç fizik hareketliliğe göre değişkenlik gösterir.

Protein: Alım günlük 1,5g/kg dolaylarında olmalıdır.

Karbonhidrat: Kompleks karbonhidratlar seçilmeli basit şekerlerden uzak durulmalıdır.

Yağ: Doymamış yağ asitlerinden oluşan yağlar tercih edilmelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seval Komlıca

Dyt. Seval KOMLICA, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Üniversite eğitiminin yanı sıra Obezite Diyetisyenliği, Klinik Nütrisyon Diyetisyenliği, Onkoloji Diyetisyenliği, Diyabet Diyetisyenliği, İletişim Becerileri ve Psiko-Eğitim, Kardiyoloji Diyetisyenliği, Çocuk ve Ergen Obezitesi, Çocuk Hastalıklarında Beslenme, Spor Diyetisyenliği, Hastalıklarda Diyet Tedavisinin Klinik Uygulamaları, Anorexia'dan Obeziteye Yeme Bozuklukları ve Profesyonel Yaşam Koçluğu alanlarında da eğitimler almıştır. Haftanın belirli günlerinde gebelere ve okullara beslenme ile ilgili eğitim vermekte olan Dyt. Seval KOMLICA,  Ankara - Çankaya’da bulunan kendi özel merkezinde danışanlarını kabul etmekle birlikte, yurt içi ve yurt dışındaki hastaları için online diyet programı hizmeti de ...

Dyt. Seval Komlıca
Dyt. Seval Komlıca
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube