Hastalığın başlıca belirtisi bunamadır.Yaşlı bireylerde daha sık gözlenir. Hastalıkta beynin büyüklüğünde ve ağırlığında azalma, sinir kaybı görülür. Hastalık yaşa bağlı olmakla birlikte genç bireylerde de görülebilir. Erken yaşta ortaya çıkanlar çok hızlı ilerlerken yaşlı bireylerde çok yavaş ve sinsi ilerler. İlk belirtiler; unutkanlık, yönelim bozuklukları, dil yanlışları, birkaç yıl öncesindeymiş gibi hissetme, insiyatif azalması, depresyondur. Hastalık ilerledikçe beyin işlevleri ve bilişsel performans bozulur. Birey hayatsal faalietlerini kendi başına yerine getiremez duruma gelir. Ağrlık kaybı görülür belirgin derecede. Ağırlık kaybı yağ kütlelerini azalmasından daha çok kas kaybındaki azalmalardan meydana gelir. Yaşlı ölümlerinin en başta gerçekleşen nedenlerinden biridir. Hastalığın prevelansı ABD'de 65 yaş ve üstünde %10 olduğu, 85 yaş ve üstünün %45 e yükseldiği bulunmuştur. Hayatta kalma süresinin artmasıyla Alzheimerli hasta sayısının artması doğru orantılıdır. Türkiyede 200.000 Alzheimerli olduğu, tanının yeterince yapılamaması ve bunun sebebinin yaşlılığa bağlanması nedeniyle tahmin edilen rakam 200.000inin üstündedir.
Alzheimer'in sebebi hem genetik hem de çevresel faktörlere dayanır. Çevresel faktörler bazı metaller, oksidasyon stresi, proteinin glikozlasması, apolipoprotein metabolizmasındaki bozukluk ve mitokondrial anomalilerdir.
Beslenme tedavisine gelince; araştırma sonuçları serbest radikal tutucu antioksidantların (vitamin E, C, malatoin, flavanoid, karotenoidler) hastalığın patogenezinde rol alan toksik moleküllerin etkilerini azaltarak tedavide yardımcı olduklarını gösterir. Hastalıktan korunmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için antioksidanlardan zengin sebze ve meyvelerinin tüketimlerinin arttırılması yararlı oalcaktır. (çilek,ıspanak,böğürtlen vb
.)
Düzenli olarak diyetle antioksidan alımının insanlarda hastalıktan ve belirtilerinin kötüleşmesinin önlenmesinde yardımcı olacaktır. Vücuttaki C vitaminin düşüklüğü ile bilişsel fonksiyonun düşük gözükmesi arasında bir bağlantı görülür. Buna bağlı olarak bu hastalarda beslenmelerinde antioksidandan zengin yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, domates, karnabahar, çilek, havuç gibi sebze ve meyvelerin miktarı arttırılmalıdır.
İştah azalması ve yemek yemeyi unutmak gibi özelliklerle çok karşılaşılır. Daha 5 dakika önce yediği yemeği bile unutur ve tekrar yemek yer ya da daha çok karşılaşılan yemek yemediği halde yemiş gibi kabul eder ve gün boyunca yemez. Bu da enfeksiyon direncini azaltır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Hastanın diyetinde besin değeri fazla ama hacmi küçük besinler koyulmalıdır. Yumurta, süt, şeker, ceviz, sütlü tatlılar, havuç-portakal suyu, taze hazırlanmış sebzelerden püreler, enteral ürünler vs
Hastalığın ilerlemesinde inflamatuar tepkimelerin rolü düşünülerek diyette inflamasyonu arttıran çoklu doymamış n-6 grubu yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağlarının azaltılması, anti inflamatuar etkiye sahip n-3 yağ asitlerinden zengin yağların kullanılması önerilmiştir. Balık n-3 yağ asitlerinden zengin bir yiyecektir ve en çok önerilendir. Ama ağır metal birikimi çok fazla olduğu için bu hastalarda önerilmez. Kanola ve zeytin yağı kullanılması en uygunudur.
ALZHEİMER KAÇ BİZ GELİYORUZ
..