Depresyonda çıkmak için tek bir yöntem

Depresyonda çıkmak için tek bir yöntem

Saat saat olacak şekilde günlük takip programı yapmak.  Örneğin. Saat: 08:00 Uyandım 08:30 Kahvaltı yaptım ve uyuyana kadar bu programı takip etmek çok önemli bu programı neden yapacağız sorusunun cevabı depresyonun en büyük olumsuz etkisi çaresiz ve tamamen kalıcı olduğunu düşünmek bu programın önemi de belki de farkında olmadığımız rutin davranış kalıplarımızı değiştirmek. Bu programa ekleyeceğimiz detaylar ise Şu şekilde:

Canım bir şey yapmak istemiyor gibi klasik bir ruh hali ağır basıyordur. Buradaki sorunun çözümü yapmak istediğiniz şeylerden çok yapmak zorunda olduğunuz şeyleri yapmakla başlamak iyi bir başlangıç olacaktır.

Programınızda Spor yoksa uygun saate Spor eklemek ancak aklınıza ağır sporlar gelmesin düzenli bir yürüyüş programı bile bu gruba girer.

Beslenmenizde çok önemli; Beslenme deyince kendinizi az ya da çok olarak şartlandırmayın. Buradaki amaç belli bir düzende olmak. En doğrusu diyetisyen desteğiyle beslenmenizi düzenlemek olacaktır.

Oksijen olmazsa olmazlarımızdan oksijen için ne yapacağım ki sorusunun cevabı; evinizi havalandırmak güzel bir başlangıç olacaktır.

Güneş ışığı alın, melankoliyi en çok besleyen şey gecedir bu durum melatonin hormonun fazla alınması ile ilgili çünkü melatonin hormonu gece salgılanır hatta depresyon genelde sonbahar ve kış aylarında tekrarlamasının en önemli faktör maalesef ki bu durumdur.

Uykunuzu düzene sokun; uykunuzu düzene sokmak bütün psikolojik rahatsızlıkta etkili olan bir faktör. Genellikle karşımıza gece erken yatamıyorum gibi sorulardır. Bunun çözümü çok basit aslında sabah düzenli kalkmak dengeyi bulmak için en etkili çözümdür.

Örneğin 3’te yatıp gündüz 11’e kadar uyumak yerine başlangıçta 11 olan kalkış saatini geriye çekmek gece yapma saatinizi değiştirecektir. Denemeye değer. Aile ve arkadaşlarınızdan kesinlikle ama kesinlikle uzak kalmayın. Mümkün olduğunca sosyal olmaya çalışınız.

Psikolojik destek almak; Burada tabi ki bir tecrübeli uzmandan destek almak çok önemli ancak unutulmaması gereken detay dünyanın en iyi ruh sağlığı uzmanı kendinizsiniz. Çünkü sizi sizden daha iyi tanıyan ve bilen kimse olamaz bu yüzden bunun farkında olup bir uzmandan destek alıp sorunlarınızı net bir şekilde ifade edip destek almalısınız.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA

Uzm. Kl. Psk. Furkan Kaya Furkan Kaya, Mersin’de klinik psikologtur. Bireysel, Çift , Aile ve Çocuklara danışmanlık hizmeti vermektedir. Anksiyete bozuklukları (panik bozukluk, yaygın anksiyete, kişilik bozuklukları(borderline, histriyonik ,narsistlik, çekingen, obsesif kompulsif, bağımlı), duygu durum bozuklukları(depresyon, bipolar bozukluk), yeme bozuklukları(tıkınırcasına yeme, anoreksiya, bulumia) , ilişki sorunları, cinsel sorunlar gibi bir çok psikolojik sorunlarla ilgili çalışıyor. EMDR, Hipnoterapi, Bilişsel Davanışçı Terapi , Psikanaliz gibi birçok terapi yöntemi uygulamaktadır. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Üsküdar Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamladıktan sonra profesyonel bir spor kulübünde spor psikoloğu olarak ve özel bir hastanede klinik psikolog olarak çalışmıştır. D ...

Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA
Uzm. Kl. Psk. Furkan Kartal KAYA
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube