Panik Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Psk. Murat Halisçelik
Psk. Murat Halisçelik
5 Mayıs 2016348 görüntülenme
Randevu Al
Panik Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Hayatımızın bir döneminde karşımıza çıkabilen panik bozukluk güçlü korkular içeren, baş edilmesi zor olan bir duygu durum anıdır. Ağırlıklı olarak ölüyormuş, kalp krizi geçiriyormuş, felç geçiriyormuş gibi benzeri yoğun ve güçlü duyguyla birlikte gelen korkulardır. Bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilen panik bozukluklar kişinin hayatını olumsuz etkiler ve hem kendisinde hem de çevresinde paniğe neden olur. Panik Bozukluk atağı bir anda şiddetli gelişebileceği gibi yavaş yavaş da gelişmesi mümkündür; önce hafif derecede düşünce olarak başlayıp ilerleyen günlerde şiddetlenmesi de söz konusu olabilmektedir. Kişinin hissettikleri çok güçlü ve onun için gerçekçidir. Atak anında diğer kişilerde çok endişelenir ve panikler.

Panik Bozukluğun tedavisinde öncelikli olarak doktora gidilerek şikayetlerin fiziksel mi yoksa psikolojik kökenlimi olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Panik Bozukluk teşhisinin konulması halinde psikoterapiye başlanması, gerekiyorsa destekleyici psikiyatrik ilaç eşliğinde psikoterapinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Panik Bozukluk psikoterapi ile ortadan kaldırılabilen bir problemdir, alt yapısında neyin yattığına bağlı olarak uygun terapi yöntemi uygulanır ve sorun çözümlenir. Panik Bozukluğun başladığı anlarda yakınlarınızın sakin olması ve sizi desteklemesi önemlidir. Atak anlarında terapistinizle telefon irtibatı kurabilirsiniz, eğer siz telefonu kullanamayacak durumdaysanız çevrenizde birileri varsa onlardan yardım isteyerek terapistinizle irtibat kurulmasını sağlamalısınız. Terapi seansları ilerledikçe atakların süresi ve sıklığı azalır ve bir süre sonra tamamen ortadan kalkar. Terapi süresi gelişmelere ve sorunun alt yapısına bağlı olarak değişmektedir. Bir kaç aydan bir yıla kadar uzayabilen bir süreyi kapsayabilmektedir.

Panik Bozukluk atakları daha sonra tekrarlar mı?
Sorunun alt yapısına göre uygun terapi yöntemi uygulanmışsa tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Eğer uygun yöntem kullanılmamışsa tekrarlama ihtimali olabilmektedir ancak yeterli bilgiye sahip bir terapistiniz varsa sorunu büyük bir ihtimalle doğru analiz edecek ve probleminizi tamamen çözebilecektir.

Etiketler

Panik atak belirtileriPanik atak nedirPanik atak nöbetiPanik atak neden olurPanik atak kimlerde görülürPanik atak tedavisiPanik atak nedenleriPanik atak etkileriPanik atak hastalığıPanik bozukluk tedavisiPanik bozukluk tedavi süresiPanik ataklar kabusunuz olmasinPanik bozukluğun tedavisiPanik bozukluk atakları daha sonra tekrarlar mı?Panik bozukluğun tedavisinde neler yapılırPanik bozukluğun tedavisi var mı

Yazar Hakkında

Psk. Murat Halisçelik

Psk. Murat Halisçelik

Psk. Murat HALİSÇELİK, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. 1984-1988 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1997-1999 yılları arasında kamu yönetimi alanında lisansüstü derecesini almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır