Boşanmış anne ve babaların çocuklarına yaklaşımına öneriler

Bu yazıda boşanmış ya da boşanma sürecinde olan ebeveynlere süreç içerisinde çocuklarına karşı yaklaşım ve tutumları hakkında bilgi verilmiştir. Özetle, boşanmış anne-babalar, çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına önem vermeli ve boşanma sürecinde olumlu bir iletişim sürdürmelidir. Çocuklar, ebeveynlerinin arasındaki olumsuz duygusal etkileşimlerden korunmalı ve her iki ebeveynle de sağlıklı bir bağ kurabilmelidir. Boşanma sonrası değişikliklerle ilgili çocuklar bilgilendirilmeli, duygusal ve maddi destek sağlanmalıdır. Ayrıca, çocuklar taraf tutmaya zorlanmamalı ve her iki ebeveynle de tutarlı bir şekilde iletişim kurabilmelidirler.

Boşanmış anne ve babaların çocuklarına yaklaşımına  öneriler
  1. Boşanmış anne-babalar, çocuklarının anne ve babalarından ayrıldıklarını, ancak çocuklarından ayrılmadıklarını daima hatırlamalıdır.
  2. Çocuk, anne ve babasından yeterli ilgi ve sevgi görmeye her zaman ihtiyaç duyar. Ayrı yaşamalarına rağmen, anne-baba çocuklarından bu ilgi ve sevgiyi esirgememelidir.
  3. Boşanmadan sonra, bir ebeveyn diğerini kötülememeli, olumsuz yönlerini anlatmamalıdır.
  4. Çocuk, boşanmadan sonra yaşanacak değişiklikler hakkında bilgilendirilmeli; özellikle çocukla birlikte geçirilmesi planlanan zamanlar ertelenmemeli veya başka programlarla değiştirilmemelidir.
  5. Çocuğun bakımı, eğitimi vb. konularda ortaya çıkabilecek ekonomik sorunlar çözülmüş olmalıdır. Ancak çocuğun maddi yönden isteklerinin tamamı yerine getirilmemeli, dengeli bir yaklaşım benimsenmelidir.
  6. Çocuğun her iki ebeveynini de yeteri kadar görmesi sağlanmalı; çocuğun anne veya babasını görmesi, ebeveynler arasındaki olumsuz duygulardan dolayı engellenmemelidir.
  7. Çocukta var olan veya boşanma sonrasında ortaya çıkabilecek olumsuz davranışlar, boşanılan eşle özdeşleştirilmemelidir.
  8. Boşanma sonrasında çocuğa karşı geliştirilecek tutumlar konusunda hem anne hem baba ortak hareket etmeli ve tutarlı davranmalıdır.
  9. Boşanma sürecinde anne-baba, çocuğa karşı dürüst olmalı, yalan söylemekten kaçınmalı ve güven duygusuna zarar vermemelidir.
  10. Çocuk, anne-baba gibi düşünmeye zorlanmamalı, anne-baba tarafından birbirlerine karşı koz olarak kullanılmamalı ve taraf tutması beklenmemelidir.
  11. Çocukla yakın bir ilişki kuran ve yakın çevresinden örnek alabileceği birilerinin çocuğa destek olması, çocuğun problemleri daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır.

 

Bu makale 2 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özge Akgün

Psikolog Özge Akgün. Çankaya Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce Bölümünü Onur Öğrencisi olarak bitirerek Psikolog unvanı almaya hak kazanmıştır. Lisans eğitimi süresince insan hayatına dokunmadan, insan ile çalışılamayacağına inandığı için gönüllü bir şekilde çeşitli derneklerde görev almıştır. Bunlar; Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Öğrenci Komisyonu Ekip Sorumluluğu (6 ay) Genç Psikologlar Meclisi Psi’us Fikiryum Dergi Yazarlığı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yürütülen Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Projesi kapsamında mentörlük ve çok sayıda dernek üyeliği ile devam etmiştir. Aynı zamanda Prof.Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun kurmuş olduğu Boylam Psikiyatri Hastanesi’nde Psikiyatri ve Amatem kısmında 5 hafta süren Klinik Görüşme, Psikopatolojik belirti tanıma, mesleki beceri kazandırma eğitimlerine katılıp psiki ...

Psk. Özge Akgün
Psk. Özge Akgün
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube