Depresyon tedavisinde yardımcı teknikler

Depresyon tedavisinde yardımcı teknikler

Depresyon, kişinin hayatının tüm alanlarını ve yaşam kalitesini etkileyen, tedavi edilmediği takdirde kişiyi intihara kadar sürükleyebilen bir hastalıktır. Depresyon hastası olan bir insan üzgün, mutsuz ve hayata karşı umutlarının tükenmiş olduğunu hisseder.

Depresyon tedavisinde kuşkusuz ilk akla gelen en temel yöntem ilaç kullanımı ve psikoterapidir. Ancak çağımızın hastalığı olarak adlandırılan depresyonun son 5 yılda % 9 oranında artması insanların bu konu hakkında daha farklı tedavi yöntemlerini araştırmasına ve temel tedaviye ek olarak farklı tekniklere doğru yönelmesine neden olmuştur. Depresyon tedavisine etkisinin bilimsel olarak kanıtlanmış olan bazı alternatif teknikler şunlardır:

Yoga: Sanskrit dilinde "kavuşma", "bir araya gelme", "birlik",  ve "yöntem" anlamlarına gelen, kökeni Hindistan’a dayanan bir felsefedir. Bu felsefeyi uygulayan ve uygulatan kişiye ‘yogi’ denir. Yoga, içerdiği hareketlerle insana kendi benliğini tanımasını, dengede tutmasını öğretir. ABD’de Prof.Rick Hanson’un 2003-2010 yılları arasında farklı özelliklere sahip 500 depresyon hastası ile yaptığı yoga çalışmasında, yoganın iyileşme sürecini hızlandırdığı ortaya çıkmıştır.

Meditasyon: Kişinin dinginleşmesini ve iç huzurunu dengelemesini amaçlayan odaklanma tekniğidir. Çeşitli nefes tekniklerinin uygulanmasıyla yapılan ve düzenli uygulamada pozitif düşünce yapısını harekete geçiren meditasyon depresyon tedavisine yardımcı olarak kullanılan bir tekniktir.

Fiziksel Aktiviteler: Yürüyüş ya da hafif tempolu koşu gibi doğada yapılan aktiviteler, salgılattığı endorfin hormonu sayesinde kişinin daha mutlu hissetmesini sağlar. Düzenli ve özellikle doğada yapılan fiziksel aktivite depresyon tedavisinde en etkili yardımcı bir yöntemlerden biridir.

Akupunktur: Akupunktur Çin tıbbında vücudun kimi noktalarına çok ince uçlu özel iğneler batırılarak yapılan tedavi şeklidir. Akupunktur tedavisi, bedende derinin hemen altından geçen on dört ayrı enerji kanalı ve bu kanallar üzerinde bulunan direnç noktalarının ilintili bulunduğu organlar arasındaki ilişkileri temel alır. Son yıllarda depresyon tedavisinde akupunktur tekniği etkin olarak kullanılmaktadır.

Gevşeme ve Nefes Teknikleri: Doğru nefes almanın hem fiziksel hem de ruhsal olarak ciddi bir etkisi vardır. Göğüs yerine diyaframın şişirilmesiyle alınan nefes doğru nefestir. Bir uzman eşliğinde, doğru nefes ile yapılan çeşitli gevşeme teknikleri insanın kendisini daha huzurlu ve mutlu hissetmesini sağlar.

Bu teknikler gibi kabul görmüş ve hala geliştirilmeye çalışılan teknikler mevcuttur. Ancak bunların hiçbiri depresyon tedavisinde tek başına yeterli olmamaktadır. Süregelen tedaviye ek olarak, konunun uzmanları eşliğinde uygulanması gereken bu teknikler sadece yardımcıdır. En temel tedavi olan ilaç ve psikoterapi seanslarının aksatılmaması tedavinin kalitesi ve süresi açısından etkilidir. 

Uzman Klinik Psikolog

Merve Saraçoğlu 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere Bristol’de Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Eğitimi almıştır. Üniversite dönemi boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ve Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi nöroloji servisinde stajlarını tamamlamıştır. Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, 2011 yılında başladığı Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini 2014 yılında tamamlamasıyla eş zamanlı olarak Pozitif Psikoterapi Enstitüsü’nden Pozitif Psikoterapi eğitimi de almıştır. 2012 yılında Avrupa Psikodrama Organizasyonu onaylı psikodrama eğitimini tamamlamıştır. Londra Buteyko'da nefes terapistliği ve gevşeme sertifika programını tamamlayıp terapilerde nefes tekniklerini de kullanmaya başlamıştır. Bu süreçte birçok danış ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube