Cinsel ilişkide ‘’rıza inşası’’

Cinsel İlişkide ‘’Rıza İnşası’’

Cinsel ilişkide ‘’rıza inşası’’

Cinsel birliktelikte ‘’rıza’’ kavramı kadar ‘’rıza inşası’’ kavramı da önemli çünkü aslında birçok manipülasyon barındırıyor rıza inşası. Öncelikle cinsel ilişkide rıza nedir onu açıklayayım: sözlü ya da vücut diliyle ve en önemlisi ÖZGÜR İRADE ile cinsel birlikteliği onaylanması durumudur.  Cinsel davranışa ARZU duymak ile cinsel birlikteliğe RIZA göstermek birbirinden farklı şeylerdir. Bir önceki cinsel birlikteliğe rıza göstermek sonraki birlikteliğe de rıza gösterildiği anlamına gelmemektedir. 

Rızanın inşası ise; kişinin açıkça rıza göstermediği bir cinsel davranışı yani HAYIR cevabını bazı yöntemler ile EVETe çevirmektir. Yani ortada olan bir cevabı hiçe sayarak kişinin iradesini de görmezden gelerek verdiği cevabı zaman içerisinde silikleştirip kişinin maalesef çok sonradan fark edeceği şekilde manipüle edilmesi durumudur. Bu yöntemler ise; duygusal baskı ( karşı tarafa kendini kötü hissettirme), ikna süreçleri( özellikle maddi olmak üzere destek, yüksek fiyatlı hediye), manipüle etme ( yalan söyleyerek evet cevabı alma) , duygusal tehdit( evet denmezse başka biriyle olacağını söylemek, rahatlatmaya çalışma ( birliktelik sonrası için güvence ve vaatlerde bulunma ) olarak sayılabilir. Üzerinizde rıza inşası oluşturmaya çalışan kişilerin sıklıkla kullanabileceği cümleler şunlar olabilmektedir;

1) Beni sevmiyor musun? 

2) Bana güvenmiyor musun?

3)Senin için o kadar çok şey yaptım!

4)Madem benimle yapmıyorsun o zaman kimle yapacaksın?

5)Ee o zaman neden istiyormuş gibi davrandın?

 Tüm bu davranış örüntülerinin kendi iradenize saygı duyulmaması dışında bir sınır ihlali olduğunu da unutmayalım. Sağlıklı cinsel birliktelik için salt olarak kişinin kendine bile bir baskıda hatta rıza inşasında bulunmaması gerekmektedir.

 

Bu makale 9 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Songül Midilli

Psk. Songül Midilli, lisans öncesi eğitimlerinin ardından lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Ardından temel terapi ekolleri eğitimleri almaya başlamıştır bunlar; bilişsel davranışçı terapi, cinsel terapi, aile ve çift terapisi eğitimidir. 

Psk.Songül Midilli, mesleki çalışmalarına Online danışmanlık olarak devam etmektedir.

Etiketler
İsteğe göre cinsel ilişki
Psk. Songül Midilli
Psk. Songül Midilli
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube