Yaygın anksiyete bozukluğunun nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
15 Kasım 202084 görüntülenme
Randevu Al
Yaygın anksiyete bozukluğunun nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Hemen her şeyle ilgili sürekli kaygı duyan kişiler yaygın anksiyete bozukluğuna sahiptir. Bu sıkıntılar en az 6 aylık bir dönem boyunca hemen her gün ortaya çıkan, birçok olay ya da etkinlik hakkında aşırı anksiyete ve endişe duyma şeklinde tanımlanmaktadır.

Kas gerilimi, irritabilite, uykuya dalma güçlüğü ve huzursuzluk gibi bedensel belirtileri vardır.

Yaygın anksiyete bozukluğu en fazla sosyal fobi, özgül fobi, panik atak ve depresyon gibi sıkıntılarla beraber ortaya çıkmaktadır.

Nedenleri nelerdir?

Psiko-sosyal etkenler

Bilişsel-davranışçı görüşe göre; bu bozukluğa sahip kişiler gördükleri ve algıladıkları duruma doğru olmayan ve kusurlu tepkiler vermektedirler. Dolayısıyla bu olaylara karşı bir algıda seçicilik geliştirmektedirler. Örneğin köpekten korkasn kişi yolda yürürken sürekli etraftaki köpeklere odaklanmaktadır.

Psikanalitik görüşe göre ise bu bozukluğun sebebi çocuklukta çözülmemiş bir çatışmanın belirtisidir ve sevilen birinden veya bir objeden ayrılma sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Biyolojik etkenler

Beyin üzerinde yapılan nörotransmitter araştırmaları göstermektedir ki, yaygın anksiyete bozukluğuna sahip kişilerde benzodiazepin maddesi azalmakta, bunun yanı sıra beta-karbolin ve flumazenil maddeleri artmaktadır.

Belirtileri nelerdir?

En az 6 ay hergün bir olay veya etkinlik hakkında sürekli endişe duyma

Endişeyi kontrol edememe

Huzursuzluk

Aşırı heyecan

Konsantrasyon eksikliği

İrritabilite

Kas gerginliği

Uyku bozukluğu

Sosyal hayatın olumsuz yönde etkilenmesi; işe gidememe, bir eğlence ortamına girememe

Etiketler

AnksiyeteAnksiyete nedenleriAnksiyete ve stresYaygın anksiyete bozukluğuAnksiyete bozuklukluğu

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Psikoloji lisans eğitimine ösym burslu olarak başladı. Öğrenciyken psikoloji alanıyla ilgili birçok etkinlik ve eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Lisans birinci sınıftan itibaren stajlara başladı. Özel klinik, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinde adli psikoloji ve klinik psikoloji stajları yaptı; henüz mezun olmadan fazlasıyla iş deneyimi kazandı. Ayrıca lisans eğitimi ve stajlar devam ederken okuduğu üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesiyle tamamlayıp “Psikolog” oldu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.