Çocukluk beden algısı ile cinsel yaşam ilişkisi

Çocukluk beden algısı ile cinsel yaşam ilişkisi

Beden algısı ve barışıklığının temelleri çocukluk dönemindeki ebeveyn tutumlarıyla ve diğer toplumsal çevre tarafından atılır. Bireylerin sağlıklı bir cinsel yaşam oluşturmalarında bu tutumlar oldukça etkilidir.

Öyleyse bu anlamda neler yapılabilir ?..Nasıl davranılırsa olumlu beden algısı kazandırılır?..

1- Çocuklarınızın bedeniyle ilgili oran şöyle buran böyle gibi yargılarda bulunmaktan kaçının.

2- Özellikle 3 yaştan itibaren kıyafetlerine, ya da dış görünümüne müdahale etmeyin kendi beğendiğiniz kıyafet / ayakkabı ya da saç modelini dayatmayın, onun yaş ve hareket dönemine uygun ergonomik olarak rahat edebileceği seçenekleri sunup kendi tercihini önemseyin.

3-Bedenine ait organların isimlerini doğru ve bilimsel isimleriyle öğretin.

( Örn; pipi, kuku ,alet, kutu gibi sözcükler değil erkek ise penis, kız ise vajina gibi.)

4-Erkek çocuklarına koçum, aslanım, erkeğim, prensim; kız çocuklarına prensesim,bebeğim, kraliçem ve ya her ikisine aşkım, sevgilim vb..şeklinde hitaplarda bulunmayın. Bu hitaplar özel ilişki ( sevgili, eş vb.) yaşayacakları kişilerde bilinçaltında rol ve kavram çatışması yaratacağı gibi sevgiyi ya da sevmeyi de egemenlik biçimi haline getirecektir.

5- Sen kızsın hanım hanımcık ol, sen erkeksin istediğin gibi davran gibi cinsiyet ayrımcı tutumlardan kaçının.

6- Oyuncak seçimlerinde hazır, emek ve yaratıcılık gerektirmeyen seçenekleri değil tam tersi doğal malzemelerle kendi bedensel-zihinsel keşif ve yaratıcılığını destekleyen yaş dönemine uygun seçenekler sunun.

7- Yine kız çocuğuna sadece evcilik, bebek vb..,erkek çocuğuna silah, araba vb.. oyuncakları almak ve ya kıza pembe, erkeğe mavi renkleri dayatma gibi cinsiyete dayalı ayrımcı tutumlardan kaçının.

8- Çocuğunuzun 3-5 yaşları arasında cinsel merak, keşif vb..davranışlarını engellemekten, suçlamaktan, yargılamaktan kaçının. Bu yönlü sorularına onun anlayabileceği şekilde somut, net ve kısa cevaplar verin. Cinsel merakı için ebeveynin cinsel organlarını görmesine ve ya  keşfine izin verin. ( Giyinip soyunurken, banyo yaparken vb..) Siz de özel bölgelerinizi ona tanıtın. Kadın ve erkek cinsel organı arasındaki farkı ve nedenlerini bilimsel bir dil/ rahat bir yüz ifadesi ile anlatın.

Yaşıtları ile bu yönlü cinsel keşif oyunlarına suçlayıcı- yargılayıcı bir tutum sergilemekten kaçının.

9- İyi ve kötü dokunmayı anlatın, özel bölgelerini tanıtın, onun istemediği bir dokunma ya da sevgi gösterisi ile karşılaştığında "hayır" demesi gerektiğini, bu yönlü zorlayıcı/ hoşuna gitmeyen bir davranışla karşılaştığında bunu size mutlaka anlatması( bunun bir sır olmadığı) yönünde devam eden cesaretlendirici, motive edici ve güven verici tutumlar sergileyin.

10- Çocuğunuza suflör lük yapmaktan kaçının. Teyzene merhaba de, amcanın elini öp, oğlum bak sana diyor cvp versene, kızım hadi amcanı öp vb..davranışlar hem beden algısına yönelik edilgenlikle hayır deme becerisine engel oluşturacak,hem de özgüven oluşturmasına ket vuracaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Şengül Kıyak

Psk. Şengül Kıyak, 1995' de Hacettepe Üniversitesi’ nden mezun olan Şengül KIYAK, Sosyoloji ve Psikoloji lisans derslerinin yanı sıra, ülkemizin alanında duayen öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Karasu, Prof. Dr. Veysel Sönmez, Prof. Dr. Mürüvvet Bilen, Doç. Dr. Özcan Demirel ve Doç. Dr. Nilüfer Açıkalın' dan; Felsefe, Eğitim Felsefesi, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Psikolojisi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans dersleri, ayrıca özel öğrenci olarak, Antropoloji (İnsan Bilimi) öğretim üyesi Prof. Dr. Bozkurt Güvenç' den "İnsan ve Kültür", "Sosyal Değişme”, “Türk kimliği" "Japon Kültürü"  ve Felsefe öğretim üyesi Prof. Dr. Ionna Kuçuradi' den de "Etik ve Değerler" ve "İnsan Hakları" yüksek lisans dersleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında, marjinal (dezavantajlı) ke ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Beden algısı
Psk. Şengül Kıyak
Psk. Şengül Kıyak
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube