İkili ilişkilerde güven

İkili ilişkilerde güven problemi nedir?

İkili ilişkilerde güven

Bana bir yalan söyledin - ben konuyla ilgili başka bir şey sorunca, arada, itiraf ettin yalan söylediğini. "Daha söylerken yapmamam gereken bir şey yaptığımı anladım, sen sormasaydın da söyleyecektim bunu sana" dedin; ben de "Nasıl bilebilirim bunu?" dedim. 

Bir şey, yavaştan, ucundan, yırtılmıştı.

Yalan, ilişkide, bir çentik açar, şöyle düşün: Bir yük taşıyan bir nesnede; diyelim, balkon çiçekliğini tutan askılı bir kolda, bir çentik oluşursa, taşıdığı ağırlıktan dolayı dokusu yavaş yavaş yırtılmaya, yarılmaya başlar, giderek, tamamıyla kopabilir. 

Yalan, çünkü, zaten, kendi kendini çoğaltan, çoğaltmak zorunda olan bir şeydir: her yalanını gizlemek için, yeni, ek yalanlar söylemek zorunda kalırsın. Bunun yaratacağı zedelenmeler, gedikler de, işte, öyle, sürüp gider ve sonunda bütün yapıyı yıkacak boyutlara varabilir. 

Yalan ilişkiyi koparır, sonunda. 

Oruç Aruoba

Güven. Birinin sözünden emin olmak olarak adlandırabilirsiniz, davranışlarından emin olmak, söylediklerinden, sustuklarından, hatta hissettirdiklerinden. Biriyle bir ilişki kurabilmek, kurulan ilişkiyi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmenin temelinde o kişiye duyduğumuz güven duygusu yatıyor. Güveni tanımlayan ve onu farklı bakış açılarıyla ele alan birçok yaklaşım bulunuyor. Partnerlerin ilişki dışında başka kişilerle cinsel ve duygusal bir arayışta olmaması, ilişkide belirsizliğin ortadan kalkması, birbirlerinin ihtiyaçlarına duyarlılık, partnerin gerçek niyetine ilişkin tutarsızlığın olmaması olarak açıklanıyor. Partnerimizin davranışlarına dair olumlu beklentiler oluşturmak, niyetlerini tahmin edebiliyor olmak ona duyduğumuz güveni ifade ediyor.

 

İlişkilerde güven üç farklı beklentiyi beraberinde getiriyor.

 

Güvenilirlik (dependability) ; partnerimizin dürüstlüğünden emin olmak,

tutarlılık (öngörülebilirlik) ; partnerin davranış ve söylemlerinin uyumlu olması,

inanç ; ihtiyacımız olduğunda partnerimizin yanımızda olacağı bilmek.

 

"İncinme değil bu, öfke değil, ah değil. Ötesi, çok ötesi. Tam bir yürek çöküntüsü, ruhun taşa dönmesi, aklın büyük yalnızlığı, insana olan inancını yitirme."

Şükrü Erbaş

 

Bu makale 5 Haziran 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Fatmanur Çal

Psikolog Fatmanur Çal Denizli’ de doğmuştur. İlköğretim ve lise eğitimini Denizli’ de tamamlamıştır. Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’ nden mezun olmuştur. Lisans eğitimini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Eğitim hayatı boyunca birçok seminer, sempozyum, atölye ve sosyal sorumluluk projelerine katılım sağlamış olup, üniversitenin psikoloji topluluğunda etkin olarak rol almıştır. Bireysel ve çift terapisine ilgi duyup; ergen, yetişkin ve çiftler ile çalışmalarına devam etmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünü benimsemiş olup Prof. Dr. Ebru ŞALCIOĞLU’ ndan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) eğitimini tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak; panik bozukluk, agorofobi, sosyal kaygı, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif–kompulsif bozukluk, yaygın kaygı bozukluğu, depresyon ve yeme bozukluğu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
instagram
instagram
Etiketler
Güvenli
Psk. Fatmanur Çal
Psk. Fatmanur Çal
Denizli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube