Çift terapisi nedir?

Çift terapisi, duygusal ve romantik ilişki içerisinde olan çiftlerin doyumunu, bağlarını ve etkileşimini artırmak, iletişimini güçlendirmek, uyumsuzluklarını azaltmak ve çatışmalarını önlemek amacıyla kullanılan bir psikoterapi yöntemidir.

Çift terapisi nedir?

Çift Terapisi Nedir?

Bir ilişki kurmak ve bunu devam ettirebilmek gelişimin ve hayatımızın kaçınılmaz parçasıdır. Aile ilişkileri, arkadaş ilişkileri, toplum ilişkileri ve romantik ilişkiler gibi içinde bulunduğumuz tüm ilişkilerde duygusal doyum ararız. Romantik ilişkilerde de duygusal doyumu hissetmek isteriz. Çift terapisi, duygusal ve romantik ilişki içerisinde olan çiftlerin doyumunu, bağlarını ve etkileşimini artırmak, iletişimini güçlendirmek, uyumsuzluklarını azaltmak ve çatışmalarını önlemek amacıyla kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Çiftler genelde çatışma halinde olduklarında çift terapisine katılırlar. Ama bilinen o ki çift terapisine katılmak için yalnızca çatışma içerisinde olmak gerekmez. Güven bağlarını geliştirmek, bireyin ilişki içindeki kendisini tanımak, etkileşim dengesini artırmak, yenilenmek, çözüm üretebilmek gibi birçok neden çiftleri çift terapisine yöneltebilir. Bu terapi türünü diğer terapilerden ayıran en önemli özellik "çift" odaklı olmasıdır. 

Çift Terapisinin Amacı Nedir?

İlişkisel problemleri ele almak

Çatışmaların sebebini keşfetmek ve çözümler üretebilmek

Çiftlerin etkileşimini artırmak

Sağlıklı iletişim kurabilmek

Çatışma sırasında negatif etkiyi azaltma ve pozitif etkiyi artırma

Ortak anlam yaratma

Birbirine yönelme

Çatışma olsun ya da olmasın, pozitif etkileşimi artırabilmek ilişkinin temelini inşa eder. Çiftlerin  birbirlerine arkadaş olabilmesi, huzurlu, eğlenceli ve motive edici bir ilişki sağlar. Aynı zamanda ortak bir anlam oluşturmak mutluluğu yakalamayı kolaylaştırır.

Bu makale 12 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ayşegül Güneş

Psikolog Ayşegül GÜNEŞ, lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Psikoloji (%30 İngilizce) bölümünde başarıyla tamamlamayarak psikolog ünvanını almıştır. Lisans eğitimi boyunca alanı ile ilgili birçok sempozyum, konferans ve çalışmalara katılmıştır. Ankara’da bulunan bir psikolojik danışma merkezinde gönüllü stajyerlik yapmıştır. Psikolog Ayşegül Güneş, bireysel terapi, çift terapisi, oyun terapisi, çocuk ve ergen terapisi hizmetleri vermektedir. Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Resim Analizi, Mindfullness, Kayıp ve Yas Danışmanlığı, Kişilik Testleri (MMPI), Çocuk Değerlendirme Testleri,  Dikkat Testleri gibi birçok eğitimler almıştır. Aynı zamanda özel gereksinimli çocuklara, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yavaş bilişsel tempo alanlarında psikolojik eğitim vermiştir.  Alanı ile ilgili her konuda var olan bilgi ...

Etiketler
Çift
Psk. Ayşegül Güneş
Psk. Ayşegül Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube