Bipolar bozukluk nedir ve belirtileri nelerdir ?

Bipolar bozukluk nedir ve belirtileri nelerdir ?

Duygusal hayatımızda iniş çıkışlar olması, yaşamın getirdiklerine uyumlu bir duygusal çeşitlilik göstermek sağlıklı bir fonksiyondur. Bir kişi öfkeli, kızgınken birkaç saat sonra neşeli ve mutlu olabilir. Ancak sağlıklı halde, bu duygusal dalgalanmanın tetikleyicisi bir düşünce ya da olay bulunur. Tetikleyici olay olmaksızın yaşanan bu tür duygudurum dalgalanmaları bipolar bozukluk göstergesidir. Ruh halinde dönemsel değişiklikler yaşanır. ‘Manik’ terimi hastanın aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, kendini güçlü hissettiği bir dönemi tanımlar. Bu dönemde uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranış, çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma en sık görülen belirtilerdir.

❗️Hastalığın diğer döneminde de bir öncekine tamamen zıt olan ruh hali görülür. ‘Depresyon’ olarak tanımlanan bu dönemde üzüntü, ağlama, değersizlik/suçluluk hissi, enerji kaybı, haz kaybı, uyku problemleri ortaya çıkabilir. Depresif dönemler de aynı derecede tehlike taşıyabilir ve kişi intihar girişiminde bulunabilir.

‼️Bipolar bozukluk genellikle 15-24 yaş arasında görülür ve sıklıkla yaşam boyunca sürer.

❗️Hastalıkta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir.

 BELİRTİLERİ:‼️ Hastalığın iki birbirine zıt evresi vardır:

1) Bipolar mani veya hipomani

Yersiz/aşırı neşe hali, ya da öfke/sinirlilik/agresyon,
Aşırı konuşma, konudan konuya atlama,
Düşüncelerde hızlanma,
Abartılı özsaygı,
Alışılmışın dışında enerji, daha az uyku ihtiyacı,
İmpulsivite, düşüncesizce doyuma ulaşma isteği, (alışveriş çılgınlığı, ani seyahatler, aşırı ve bazen rastgele seks, yüksek riskli iş yatırımları, hızlı araba kullanma)

2) Bipolar depresyon

Depresif ruh hali ve düşük özsaygı,
Her zamanki aktivitelere karşı ilgi veya haz eksikliği,
Düşük enerji seviyesi,
Üzüntü, yalnızlık, çaresizlik, suçluluk duygusu,
Yavaş konuşma, yorgunluk,
Uykusuzluk veya aşırı uyuma,
İntihar düşüncesi,
Düşük konsantrasyon...

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu

Psikolog Damla EYÜBOĞLU Bursa doğumludur. İlköğretim ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamış olup, 2011 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi Fen edebiyat fakültesi Psikoloji (ingilizce) bölümüne girerek, 1 yıl hazırlık eğitimi ile birlikte, 2016 yılında başarı ile mezun olmuştur. 2017-2018 yılları arası Yakın Doğu Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı'nda ''Evli Bireylerde Romantik Kıskançlık Seviyesi ve Bunun Evlilik Çatışmalarına Olan Etkisi'' konulu yüksek lisans çalışmasıyla uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca ve sonrasında öğrenci kongrelerine ve eğitimlere katılmıştır. Uludağ Üniversitesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinik ve serviste stajını da lisans eğitimi sırasında başarı ile tamamlamıştır. Bununla birlikte Bursa Teknik Ü ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bipolar bozukluk tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Uzm. Kl. Psk. Damla Eyüboğlu
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube