Evliliğe hazır mısınız?

Evliliğe hazır mısınız?

Evliliğe Ön Hazırlık

Aklımız erdiğinden beri çevremiz tarafından bir gün evleneceğimiz ve çocuk sahibi olacağımız bize söylenir. Evlenmek değişmez bir kanundur sanki de kimse bize evlilikle ilgili, eş seçimiyle ilgili nelere dikkat etmemiz gerektiğini söylemez. Aşık olmak, sevmek yeterli midir evlenmek için? Yeterliyse neden boşanmalar olur?

Herşeyden önce evleneceğiniz kişiyle konuşabilmek, sohbet edebilmek, birbirinize saygı duymak çok önemlidir. Ortak zevklerinizin olması, birlikte zaman geçirmekten keyif almanız ama birbirinize yalnız kalmak içinde izin verebiliyor olmanız önemlidir.

Aileler en önemli konulardandır. Çiftlerin evlendikten sonra en çok kavga ettikleri konu ailelerdir. Bilmeniz gerekir ki evlendikten sonra ikinizin ailesi çekirdek ailenizdir ve bu aile içinde yaşananlar ikiniz arasında kalmalıdır. Annelere babalara evinizle ilgili bilgi aktarmak, kavgalarınızı yansıtmak uzun vadede evliliğinize zarar verir. Ayrıca her ailenin kültür ve yapısı farklı olabilir. Eşinizin ailesini kendi ailenizle kıyaslamamanız gerekir.

Maddiyat da önemlidir tabii ki. Bütçeyi birlikte yapmanız, her ay gelir gider dengenizi konuşmanız, birbirinize bu konuda açık olmanız ailenizin maddi refahını sağlar.

Bir başka konuda ilk gece ve aile planlaması yöntemleri hakkında bilgili olmanızdır ki sizi mutlu bir cinsel yaşam konusunda destekleyecektir. Hemen çocuk istenmiyorsa uygun bir aile planlaması yöntemi hakkında bir sağlık kuruluşundan bilgi almalısınız. İlk kez yaşanacak cinsel ilişkide kaygı düzeyini kontrol etmek önemlidir. İlk geceye gereğinden çok önem vermek, abartmak ve endişelenmek olumsuz sonuçlara neden olabilir. Ör: Kadınlarda vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, erkeklerde ereksiyon sorunları gibi.

Her iki taraf için de önemli olan ilk birliktelik, karşılıklı, sevgi ve hoşgörüyle rahatça yaşanabilir. İletişimi doğru kurmak, kendimizi karşı taraf doğru ifade edebilmek ve dinleyebilmek, kaygılarımızı, meraklarımızı paylaşabilmek, birbirimizi keşfederken sabırlı ve sakin olmak bu süreçte çiftlere yardımcı olur.

Evlilik uzun bir yolculuktur. Bu yolculukta her mevsimi yaşayabilir çiftler. Önemli olan bu mevsimleri birlikte sevgi ve saygıyla geçebilmektir. Ve evlilikten önce ve evlilik sırasında “ilişki danışmanlığı” size destek olacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Dolunay Kadıoğlu

Etiketler
Evlilik
Psk. Dan. Dolunay Kadıoğlu
Psk. Dan. Dolunay Kadıoğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube