Eyvah depresifmiyim???

Eyvah depresifmiyim???

Depresyon terimini Insanların oldukça sık kullandığına hayatım boyunca sürekli şahidim.' Çok mutsuzum,sanırım Depresyondayım!' Hayattan zevk alamıyorum hiçbir şey yapasım yok, depresifim galiba!' gibi bu ve buna benzer cümlelerin aklınızdan geçtiğini duyar gibiyim.

Peki ya bu Depresyon dediğimiz olay nedir ve neden oluşur? Hayatımızda mutlaka hepimizin yolunda gitmeyen birşeyleri olmuştur ya da devam ediyordur. Bu şeyler bizim ruh halimizi olumsuz anlamda etkilemektedir.

Örneğin; Erken ebeveyn kaybı, Alkol ve madde kullanımı, Anksiyete bozuklukları, İlişkisel sorunlar, Boşanma, gelir düzeyinin düşük olması, İşsizlik, yoğun strese maruz kalma, Sağlık sorunları, Tıbbi tedaviler veya Kişilik özelliklerin bireyi Depresyona sürükleyebildiği aşikardır. Bu yolunda gitmeyen süreçlerde duygusal olarak çöküşler yaşayabilir, ağlayabilir, sinirlenebilir veya bağırıp öfke saçabiliriz.

Bu hayatımızda varolan sorunlardan kaynaklı olan doğal tepkilerdir aslında.'Peki ya gerçekten doğal tepkiyi ve Depresyonu ayırabilmek için neyi göz önünde bulundurmalıyım' sorusunun yanıtı şudur: Depresyon diyebilmek için öncelikle bazı belirtileri minimum 2 hafta boyunca sürekli (hergün) yaşıyor olmanız gerekir. Majör depresif epizod/Majör depresif bozukluk dediğimiz bu süreçte yukarda ifade edilen davranışların yanı sıra, kasıtsız olarak kilo vermek, iştahta azalma yada artma, uyku sorunları(uykusuzluk veya aşırı uyuma), hayatta önemli işlevleri yerine getirememe, değersiz hissetme veya kendini öldürme düşünceleri mevcutsa bir depresif süreçten bahsedebiliriz.

Elbette bu belirtilerin tamamının varolması gerekmiyor birkaç tanesinin olması da Depresyona işaret etmektedir. Depresyon yaygın bir ruhsal sorundur ve tedavisi İlaç ve Psikoterapiyle gerçekleştirilmektedir. Psikoterapi de bireyin zihninde/bilinçaltında onu bu duygudurumuna iten sebepler araştırılır ve bazi yöntemlerle bu düşünceler adım adım, yeniden revize edilir.

Bireyin kendisine iyi gelecek yeni davranışlar edinmesine yardımcı olunur. Depresyon sürekli bir Tedavi sonucunda bireyinde koopere olmasıyla tamamiyle ortadan kalkabilir. Unutmayın Depresyon sadece bir süreçtir. Ancak üzerinde durulmadığı veya çözülmediği taktirde yineler ve kronik hale gelebilir. Bu sebeple erken teşhis daima önemlidir. Yalnızca Sağlık sorunlarda değil, ruhsal sorunlarda da mutlaka tedaviye gitmekte fayda vardır. Ancak sağlıklı bir Ruh olduğunda sağlıklı bir Beden olur.Ikisi; Ruh ve Beden birbirini tamamlar.

Psikoloji ihmale gelmez!

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzman Klinik Psikolog Esra Yavuz, Almanyanın Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilen Esra Yavuz, aynı zamanda işaret dili de bilmektedir. İlk, orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Yavuz, 2010 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Haliç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde staj görevlerini yerine getirmiştir. Çapa Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları biriminde gönüllü olarak, 1 yıl boyunca Uzm.Klnk.Psk. Ayfer Tumaç öncülüğünde çalışmalara katkı sağlamış ve Nöropsikolojik test uygulamalarını gözlemleyip sürece destek olmuştur. 2014 yılında “Beykent Üniversitesi’ndeÖğrenim Gören Genç Kızların Premenstrual Sendrom Düzeylerinin Belirlenmesi“ konusunda lisans tezini tamamladı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
twitter
Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube