Depresyonda mıyım ?

Depresyonda mıyım ?

Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar ruh halimizi olumlu etkileyebildiği gibi olumsuz da etkileyebilmektedir. Gündelik yaşamda herkes kendini zaman zaman mutsuz, umutsuz, üzgün ve çökkün hissedebilir fakat bu durumu depresyondan ayırt edebilmek önemlidir. Depresif hastalar basit günlük aktiviteleri bile gerçekleştirirken çok güçlük çekmektedirler. Umutsuzluk ve çaresizlik duyguları o kadar yoğun olabilmektedir ki; yaşadıkları ya da düştükleri durumdan hiçbir şekilde çıkamayacaklarını da düşünebilmektedirler.

Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. Örneğin; erken ebeveyn kaybı, sevdiği kişiden ayrılma veya ölümü, kadın olmak, düşük sosyoekonomik düzey, iş kaybı, alkol veya madde kullanımı, boşanma, kötü veya travmatik çocukluk geçirme, daha önceden depresyon geçirme, ailede depresyon varlığı, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve bazı hastalıklar depresyon için başlıca risk faktörleridir.

Peki öyleyse nedir bu depresyon?

Depresyon, bir çökkünlük hastalığıdır. En az iki hafta boyunca; kişi neredeyse her gün günün büyük bir bölümünde kendini çökkün hisseder ve bu durumu kişi ya kendi bildirir ya da başkaları tarafından örneğin ağlamaklı görünüm ile de fark edilebilir.  Diğer bir belirtisi de kişi neredeyse bütün etkinliklere karşı belirgin düzeyde ilgi- istek kaybı yaşar. Bu iki belirtiden bir tanesinin var olması ve bunlara değersizlik ve suçluluk hislerinin eşlik etmesi; dikkat dağınıklığı, enerji düşüklüğü, her gün uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma, iştahın artması veya azalması, odaklanmada güçlük çekme ya da yineleyici intihar fikirlerinin olması kriterlerinden en az beş tanesinin varlığı DSM 5 tanı kriterlerine göre ‘’(majör) depresyon bozukluğu ’’ olarak tanımlanmaktadır.

Buradaki önemli husus ise; kişide yineleyici intihar fikirleri varsa; kişi, planlanmış intihar girişimi ya da kendini öldürmek gibi özel bir eylem tasarlamışsa hemen bir psikiyatri hekimine başvurmalı ve tedaviye başlamalıdır. Bunun yanı sıra ağır depresyonda olan biri için hekiminin önerdiği ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi oldukça etkilidir. Yine intihar düşüncelerinin olmadığı, sadece depresif belirtilerin var olduğu durumlarda da psikoterapi oldukça etkili bir yöntemdir.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Elif Özdemir

Uzm. KI. Psk Elif Özdemir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2004 yılında Başkent Üniversitesinden başarı ile mezun olmuştur.Yüksek Lisans eğitimini Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji başarı ile tamamlamıştır. Stajını Yıldırım Beyazit Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliğinde ( Yatışlı ) tamamlayan Elif Özdemir '' Boşanmış Kadınların Romantik İlişkilerinde Yaşadıklarını Duygusal İstimar ile Depresyon '' arasındaki ilişkiyi incelediği tezi ile de yüksek lisansını başarı ile tamamlamıştır. Panik atak, depresyon, anksiyete, okb, cinsel işlev bozuklukları, madde bağımlılığı, yeme bozukluğu, duygu durum bozuklugu, kişilik bozukluğu, motivasyon eksikliği ve sınav kaygısı ilgi alanlarından olan Elif Özdemir, bireysel terapilerinde kullandıği method ve yöntemlerin çözüm ve duygu odaklı olması terapilerindeki en önemli hususlardandır. Ayn ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Elif Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Elif Özdemir
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube