Benlik saygısı nedir?

Rufus’ un bu sözü benlik saygısını tam olarak özetler niteliktedir: ‘‘Eğer güne kendi saygını kazanmakla başlarsan, günün sonunda herkesin saygısını kazanırsın.’’

Benlik saygısı nedir?

Benlik saygısı, kişinin kendine olan saygısının ve değerinin derecesini ifade eder. Bu değerlendirme bireylerin tüm yeteneklerinin,  güçlü yanlarının ve zayıflıklarının kabulü ve değerlendirebilme kabiliyetiyle ilgilidr.

Her insan doğduğu andan öldüğü ana kadar ‘değerlidir’. Başarılı, statü sahibi, zengin veya birçok alanda birinci olmasına gerek yoktur. İşler, başarılar ne bizi daha değerli kılar nede daha değersiz kılmaktadır.

Benlik saygımızı azaltan tek bir şey vardır, o da bilişsel çarpıtmalarımızdır. Hiçbir şey kişinin benlik değerini, çarpıtmalarından başka, azaltmamaktadır.

Bu duruma bir örnek verecek olursak; Nazilerin savaş döneminde tutukladığı kişiler, kendilerini küçümsemeyi reddetmişler ve uğradıkları zulümlere rağmen benlik saygılarını azaltmamış tam tersi artmış ve ruhsal uyanma yaşamışlardı.

Benlik saygısını kendimize, yakın bir arkadaşımıza davrandığımız gibi davranma durumu olarak nitelendirebiliriz. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımız evimize geldiğinde onu mutlu ve memnun etmek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışırız. Ama ya kendimiz için?

Bu arkadaşımızdan çok daha önemli olan biri vardır. Kendimiz. Kendimize nasıl bir sevdiğimiz misafir bize geldiğinde onu sürekli aşağılamıyor, sürekli mükemmel olmadığı alanlardan bahsetmiyor, mükemmel olmak zorunda hissettirmiyorsak kendimize de çok daha iyi, değerli davranmalıyız. Çünkü biz en çok değer verdiğimiz arkadaşımızdan daha da değerliyiz. Bu durum hak edeceğimiz bir şey değildir. Benlik saygısının mükemmel olmayan yönlerimizin kabulü ve farkındalığıyla ilgilidir.

Ne alçak gönüllülük ne de üstünlük olmadan, iyi yönlerimizi kabul edip tüm eksikliklerimizi, hatalarımızı kendimize söylememizi içerir. Bu bakış açısı ise kendimizi sevmemiz ve saygımızı pekiştirir. Kendimize saygı duymak ve kendimizi sevmek hak edilecek bir şey değildir. Bunun bir yolu yoktur. Olması gereken sevmek ve saygı duymaktır.

Rufus’ un bu sözü benlik saygısını tam olarak özetler niteliktedir: ‘‘Eğer güne kendi saygını kazanmakla başlarsan, günün sonunda herkesin saygısını kazanırsın.’’

Bu makale 4 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı

Psikoloji lisans eğitimini 2018 yılında Maltepe Üniversitesi’nde tamamlamış olup lisans süreci içerisinde Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi , Adatepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde stajlarını tamamlamıştır. Ardından hiç ara vermeden 2019 yılında Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yüksek derece ile tamamlamıştır. 2019 yılında “Uykunun Nörobiyolojisi ve Bilgi İşleme Süreçleri İle İlişkisi” projemi teslim edip aynı sene NP Beyin Hastanesinde stajını tamamlamasının ardından Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans ve yüksek lisans döneminin ardından Üsküdar Devlet Hastanesinde psikiyatri bölümünde staj yapmaya başlayıp bir çok alanda eğitimlerini almaya devam etmiştir. Öncelikle Aile ve Çift Terapisi eğitimi ardından Oyun Terapisi, Çocuklarda Resim Analizi ve Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimlerini ...

Etiketler
Depresyon nedir
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı
Klinik Psikolog Halenur Kavrazlı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube