Onay bağımlılığı ve benlik değeri

Onay bağımlılığı; kendi ışığımıza güvenememek, sürekli olarak başkalarının ışık tutmasına ihtiyacımızın olması olarak tanımlanabilir. Erken yaşlarda özellikle ebeveynlerle olan ilişkimiz, bize olan tutumlarında suçlanma, değersiz hissettirilme ya da hatalarımızın yüzümüze vurulmasıyla kendini oluşturabilir. Yetişkinlikte hata yapma korkusu ya da onaylanma ihtiyacı oluşmasına sebep olabilir. Bunu fark edip benlik değerimizi oluşturur ve kendimizi iyi yaptığımız durumlarda onaylar ve hayatımıza bu onaylanmayı dahil edebilirsek bir başkasının onaylamasına ihtiyacımız kalmayabilir.

Onay bağımlılığı ve benlik değeri

 

Bir çocuk küçüklüğünde sürekli suçlanmışsa, hataları yüzüne vurulmuş ya da bir şekilde değersiz hissetmiş ise ailesinden ya da zamanla çevresinden statüsünden onay alma ihtiyacı geliştirebilir. Bu durumu değiştirmek, benlik saygısını geliştirmek için bazı yollara bakalım.

     1. Kar-Zarar Analizi

Onay alamamanın beni daha değersiz yaptığını kendime söylememin çıkarları ya da sakıncaların nelerdir? Bunu not alabiliriz. Kağıdı ikiye bir çizgiyle bölüp ardından yararları- zararları yazılıp ne kadar gerekli bu düşünce, bana ne kadar faydalı- zararlı diye maddeler halinde yazmak farkındalık oluşturabilir. Birçok açıdan zararlarının daha fazla olduğu görülür ve kişiyi durağanlaştıran köle gibi hissettiren durumlar çok daha fazladır genellikle.

     2. Varsayımları Tekrar Yazmak

Varsayılan tüm düşünceleri tekrar yazmak zihnimizde çok daha fazla netlik oluşturur.

     3. Kendine Saygı Projesi

Onaylanmama ve eleştiri korkusuyla yaşamanın neden mantıksız ve gereksiz olduğuna dair bir yazı yazmak olarak adlandırabiliriz. Eleştiri aldığımızda yüzümüzü ekşitip mutsuz olmaktansa hatayı görüp düzeltmek elimizdedir. Bir hata yapınca berbat bir insan olmayız. İnsanız ve hata yapabiliriz bu proje bize bunu göstermektedir.

     4. Sözel Teknikler

Karşımızdaki kişinin bizi aşağıladığını ya da hatalı olarak gördüğünü düşünüyoruz diyelim ki. Gidip bunu o kişiye sorabiliriz ve bunun sadece kafamızda olduğunu fark edebiliriz. Değilse de baş etme tekniklerini yoğunlaşırız.

     5. Bilek Sayacı

Bir bilek sayacı alabiliriz. Her olumlu hareketimizi bütün bir gün tek tek tek onaylamayı kapsamaktadır bu teknik. Birine gülümseyin ve onun tepkisi ne olursa olsun buna her defasında kendimizi onaylayacak şekilde tıklamayı kapsar. 2 ya da 3 hafta boyunca olumlu olan tüm davranışlarımızı onaylayıp hatta aklımıza gelen geçmiş hayatımızda yaşadığımız şeyleri de aklımıza geldiğinde kendimizi onaylayacak şekilde tıklarız. Bu bir süre sonra hayatımıza kanalize olur. Amacımız kendi ışığımızı açıp başkalarının ışık tutmasına gerek kalmayacak hâle gelmek ve benlik değerimizi arttırıp, kendimizi onaylamak ve başkalarının iltifat ya da onaylarına ihtiyacımızın kalmamasıdır.

Bu makale 28 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı

Psikoloji lisans eğitimini 2018 yılında Maltepe Üniversitesi’nde tamamlamış olup lisans süreci içerisinde Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi , Adatepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde stajlarını tamamlamıştır. Ardından hiç ara vermeden 2019 yılında Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yüksek derece ile tamamlamıştır. 2019 yılında “Uykunun Nörobiyolojisi ve Bilgi İşleme Süreçleri İle İlişkisi” projemi teslim edip aynı sene NP Beyin Hastanesinde stajını tamamlamasının ardından Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans ve yüksek lisans döneminin ardından Üsküdar Devlet Hastanesinde psikiyatri bölümünde staj yapmaya başlayıp bir çok alanda eğitimlerini almaya devam etmiştir. Öncelikle Aile ve Çift Terapisi eğitimi ardından Oyun Terapisi, Çocuklarda Resim Analizi ve Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimlerini ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı
Klinik Psikolog Halenur Kavrazlı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube