Aort kapak ameliyatları

AORT KAPAK AMELİYATLARI Aort kapağı nerededir? Aort kapağı kalpten çıkan ana damar aortun kapağıdır. Sol karıncık ile aort damarı arasındaki sınırda bulunur.

Aort kapak ameliyatları

AORT KAPAK AMELİYATLARI

 

Aort kapağı nerededir?

Aort kapağı kalpten çıkan ana damar aortun kapağıdır. Sol karıncık ile aort damarı arasındaki sınırda bulunur.

 

 

Aort Kapağının Görevi Nedir?

Kalpten kanın vücuda pompalanmasını ve yayılmasını sağlamaktır. Kapak tam kapanmalı ve kanın geçişine izin verirken geri kaçışını önlemelidir.

 

Aort Kapak Hastalığı nedenleri nedir?

Aort Kapak Hastalığı neden olur?

Kapak hastalıklarında romatizmal ateş ve akut eklem romatizmasına bağlı neden ilk sıradan düşmüştür. Günümüzde aort kapağı ilgilendiren iki ana neden vardır.

İki kapakçıklı aort kapağı:

Normalde aort kapağı üç kapakçıktan oluşur. Doğuştan iki kapakçık varsa buna Bi (iki),  kusp (kapakçık) ‘’ bikusp’’ aort kapağı adı verilir. Bikuspid aortik kapak (BAK) olarak da bilinir. Bu bozukluk kapağın tam olarak açılmasını ve kapanmasını engeller. Çocukluk çağında sorun olabilir. İleri yaşlarda sıkıntı kapak hareketleri bozulabilir. Aort kapak ameliyatına gelen yaşlılarda çoğunlukla altta yatan neden BAK olarak görülür.

 

Senil Dejenerasyon: Yaşlanma ile kireçlenme

İleri yaşlarda aort kapağı üzerinde biriken kireç kapak hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Yıllar içinde daralık oluşur.

 

Aort Kapak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Klasik belirtiler; nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılmadır. Bunun ile birlikte nefes darlığı, çabuk yorulma ve çarpıntı sıralanır. Efor kapasiteleri düşer. Merdiven çıkmakta zorlanırlar.

 

Aort Kapak Hastalığının Teşhisi nasıl yapılır?

Muayenede kalpte üfürüm duyulur.  Ekokardiyografiyle kalbin bölümleri ve kapak incelenerek teşhis koyulur. Darlık ya da yetmezlik beraber bulunabilir.

Aort Kapak Hastalığında tedavi nedir?

Hasta şikâyetleri ve bulguları ile değerlendirilir. İlk aşama ilaç tedavisidir. Şikâyeti olmayan hastalar belirli aralıklarla ekokardiyografi ile kontrol edilir.

Aort darlığı olan hastalarda kalpten çıkan ana damar aort da değerlendirilir. Darlığa bağlı aortada genişleme ve balonlaşma  (anevrizma) gelişebilir. Bu durum ameliyat kararında etkili olur.

Aort kapak hastalıklarında en önemli konu hastanın semptomatik yani şikâyetinin olmasıdır. Şikâyeti olan hastalara erken müdahale edilmesi gerekebilir. Ani ölüm riskinden de bahsedilir. Hatta biraz da hastalar korkarlar. Son yıllarda yapılan yayınlarda bunun beklenildiğinden düşük olduğu iddia edilmiştir.

Aort Kapak Ameliyatları nelerdir?

Aort kapak tamiri sık uygulanmaz. Kireç ve eşlik eden anevrizma kapak tamiri şansını düşürür. Tamir sonrası tekrar ameliyat olma riskinde kaçınmak için kapağı değiştirmek sıklıkla tercih edilir.

Aort Kapak değişimi için iki seçenek vardır. Genç hastalarda mekanik kapak ve 60 yaş üstü hastalarda bioprotez denilen kapaklar seçilir. Kapak seçimi hasta ile beraber karar verilir.

Bioprotezler genelde sığır ve domuz kalp zarından yapılır.

Son yıllarda Ozaki tekniği kullanılır. Hastanın kendi kalp zarı kullanılarak kalp kapakçığı yapılır.

 

MINIMAL INVAZIV: KÜÇÜK KESİLİ AMELİYATLAR

Klasik Cerrahiden farkı iamn tahtasının (sternum kemiği) sadece küçük bir bölümü kesilerek yapılan ameliyatlardır. Küçük kesi hastaların iyileşme dönemini kısaltır ve daha konforludur.

 

Kateter/Anjyo ile Aort Kapağı Değiştirilmesi nedir?

TAVI olarak bilinen bu teknikle ileri yaşlarda (>80) ve ameliyat riski yüksek olanlarda kasıktan girilerek kapağın değiştirilmesi tekniğidir. Günümüzde SGK koşulları ve rehberlere göre hastalar sınıflanır ve puanlanır sonuçta çıkan skora göre TAVI için karar verilir. Genelde Üniversite ve Araşırıma Hastanelerinde kullanılır. Oldukça pahalı olması bunun sebebidir. SGK maliyet yüzünden kısıtlamaları genişletmektedir. Bazı hastalar konuyu bilmediklerinden ‘’ben de olmak istiyorum’’ dediklerinde çok yüksek bir fiyat ile karşılaşabilirler.

 

Bu makale 12 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
AORT KAPAK AMELİYATLARI
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube