Damarda pıhtı, bir kası fazla çalıştırırsanzı ne olur?

Bir kası fazla çalıştırırsanız ne olur? Özellikle kol ve omuz kaslarını fazla çalıştırırsanız ne olur? dersem daha doğru olur. Çünkü bahsedeceğim olay kol ve omuz bölgesinde gerçekleşiyor. Önce birkaç hasta örneği verelim.

Damarda pıhtı, bir kası fazla çalıştırırsanzı ne olur?

BİR KASI FAZLA ÇALIŞTIRIRSANIZ NE OLUR?

PAGET SCHROETTER EFOR TROMBOZU

KOL DAMARINDA PIHTI

TOPLAR DAMARDA PIHTI

Sadece spor yapanlar değil spor yapmayanları da ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim.

Bir kası fazla çalıştırırsanız ne olur?

Özellikle kol ve omuz kaslarını fazla çalıştırırsanız ne olur? dersem daha doğru olur.

Çünkü bahsedeceğim olay kol ve omuz bölgesinde gerçekleşiyor.

Önce birkaç hasta örneği verelim.

Basketbol meraklısı bir genç antrenöründen bir uyarı alıyor ‘’ senin sol tarafında çok zayıf topu sol elin ile kontrol edemiyorsun bu konuda çalışmasını ‘’ öneriyor.

Genç arkadaşımız da bunu ciddiye alıyor ve kısa mesafedeki okuluna giderken sol eli ile top sürerek gidiyor, teneffüslerde ve öğe aralarında hep sol eli ile top çalışıyor. Eve dönüş de aynı şekilde gerçekleştiriyor.

Bir haftanın sonunda sol elinden başlayan ve yukarı çıkan bir şişlik oluşuyor.

Bize geldiğinde sol koluna bir ultrason yaptırıyoruz ve sol koltuk altındaki toplardamarında pıhtı saptıyoruz. Kan sulandırıcı ilaçlar ile tedavi ediyoruz.

Bu sadece koltuk altı toplardamarına özgü efora yani harekete bağlı bir pıhtılaşma hastalığıdır. Bulan kişilere özgü olarak Page-Schroetter adı verilir.

Toplardamarlarda bir motor yoktur kanın ilerleyişi kasların kasılması ile gerçekleşir. Eğer bu kaslar çok fazla çalışırsa benzer hareketler arka arkaya yapılırsa kasların arasında sıkışınca toplardamarda akım yavaşlar ve pıhtı oluşur.

Paget-Schroetter; bilinen hastalığı olmayan gençlerde üst ekstremitenin zorlu abduksiyonu ve dış rotasyonu gibi hareketler ile aksiller ve subklavian vende oluşan hasar ve ona bağlı gelişen bir tromboz: pıhtı olayıdır. Kol damarında pıhtı olarak genelde bilinir.

Tekrarlayan ve şiddetli hareketler sonucunda toplardamarda tam tıkanıklık görülebilir

Riskli spor dalları arasında halter, güreş, voleybol, basketbol, yüzme, beyzbol, hokey, rugby kürek ve bilardo sayılabilir.

Tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ve uzun dönemde kullanılmaları gerekir.

Başka hastalardan örnek vermek gerekirse gene genç bir arkadaş’’ gün içinde kaç defa barfiks çekebilirim?’’ dedikten sonra rekorunu kırarken gene kol damarında pıhtı ile karşılaşmıştır.

Vakalarına arasında pilates ipleri ile çok fazla sayıda çalışanları ve rugby oyuncularının antrenmanlarında kullandıkları omuzları ile engellere çarpmalarını da sayabiliriz.

Kol damarında pıhtının akciğerlere gidebileceğini ve bunun da önemli bir risk olduğunu anımsatmak isterim.

Bu pıhtı özel olarak vücudumuzun üst kısmında görülür benzer olaylar bacaklarda görülmez. Bacaklarda farklı nedenlere bağlı olarak pıhtı görülmektedir.

Teşhis için ultrasonografi yeterlidir. Bir sonraki aşama anjiyografidir. Aşağıda kırmızı ok ile gösterilen bölgede pıhtı ve ona bağlı daralaamayı görmektesiniz.

Bu yüzden spor ve vücut geliştirme çalışanların aynı ekstremite üzerinde aynı hareketleri defalarca yapmaları önerilmez.

Aklınızda bulunsun.

 

 

ANAHTAR SÖZCÜKLER

Vücut geliştirme, spor, vücut geliştirme hareketleri, kas, savaş cebeci, vücut geliştirmeyi abartan adamlar, protein, spor, vücut geliştirme, biceps, triceps, damarda pıhtı, serdar akgün, derin ven trombozu, bacakta pıhtı, doktor, kol damarlarında pıhtı, halter, güreş, voleybol, yüzme, beyzbol, hokey, rugby kürek bilardo, dvt, varis, damar, damar tıkanıklığı, kol damarında pıhtı, damar tıkanıklığı,bacak damar tıkanıklığı tedavisi video,damar tıkanıklığı tedavisi,bacak damar tıkanıklığı belirtileri,doktor,sağlık,bacaklarda damar tıkanıklığı tedavisi,bacaklarda damar tıkanıklığı belirtileri,periferik arter hastalığı,serdar akgün,balon,anjiyo,sağlık videoları

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bu makale 12 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
KOL DAMARINDA PIHTI
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube