Varis gelişimini etkileyen faktörler

1.GENETİK Ebeveynlerinizden varis varsa: özellikle kadınlarda gelişme şansı daha yüksek olarak kabul edilir. Kadın akrabalarında varis öyküsü: % 49, erkek akrabalarında: % 19 oranında görülür. 2.GEBELİK

Varis gelişimini etkileyen faktörler

VARİS GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1.GENETİK

Ebeveynlerinizden varis varsa: özellikle kadınlarda gelişme şansı daha yüksek olarak kabul edilir.

Kadın akrabalarında varis öyküsü: % 49, erkek akrabalarında: % 19 oranında görülür.

2.GEBELİK

Gebelik sırasında değişen hormon düzeyleri ve özellikle progesteron hormonun damar duvarında yaptığı genişleme en önemli nedenlerdendir. Büyüyen rahimin karın içi damarlara yaptığı baskı bacaklarda toplardamar dolaşımını bozar.

Oluşan bası nedeniyle bacaklarda varisin gelişimi yanında genital bölgede ve kasıklarda da varis gelişebilir. Bu tür sorun gelişebilecek hastaların mutlaka! Koruyucu korse ve külotlu varis çorabı giymeleri önerilir.

Gebelik sırasında fazla kilo alımı da etken kabul edilir. Gebelik sonrasında alınan kiloların verilmesi ile büyük oranda bu varisler geriler. Sık gebeliklerde ve aşırı kilo alımı ile varisler kalıcı hale gelebilir. Gebelerin % 8 – 20’sinde varis oluşumu gözlenir. Gebelik sayısı ve sık gebelik varis gelişimine katkıda bulunduğu kabul edilmekle birlikte gebelik sayısının istatistiki olarak anlamlı olmadığı da saptanmıştır.

3.YAŞ:

Kadınlarda en sık görülen yaş dilimi: 40-49 yaş, erkeklerde 70-79 yaştır. 60-69 yaşları arasındaki kadınlarda: % 79’unda, 20-29 yaşları arasındaki erkeklerde: %1 oranında görülür.

4.CİNSİYET:

Kadınlarda varis daha sıktır. Her 4 kadına karşı 1 erkekte görülür.

5.UZUN SÜRE AYAKTA KALMAK VEYA OTURMAK

Meslek icabı ayakta kalmak ve uzun sureli oturma varis gelişimine katkıda bulunur. Ayakta kalınca toplardamarlarda basınç artışı olur. Uzun süre oturur pozisyonda ve dizlerin büküldüğü durumlarda toplardamar dolaşımı bacaklarda bozulur.

6.GÜNEŞTE UZUN SÜRE KALMA

Güneşte uzun süre kalındığında ya da sauna, hamam gibi sıcak ortamlarda vücudun ısı düzenlemesi sonucunda damarlarda genişleme olur.

7.GİYİM:

Dar pantolonlar ve sıkı çizme ve botlar dolaşımı etkileyerek varis oluşumuna neden olabilir.

8.FAZLA KİLO

İdeal ölçülerin üzerindeki kiloda olanlarda varis gelişimi daha sık görülür.






 

anahtar

varis gelişimini etkileyen faktörler, varis neden olur, serdar akgün, sağlık, doktor, prof

erkeklerde varis,varis,varis tedavisi,varis neden olur,varis ameliyatı,varis hastalığı,varis çorabı,varis nedir,sağlık,varis nasıl oluşur,varis hastalığı nasıl geçer,varis hastalığı tedavisi,varise ne iyi gelir,varis doktoru

 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
GEBELİK
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube