Doktorsitesi.com

DERİN VEN TROMBOZU VE UZUN YOLCULUKLAR

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı
16 Ekim 2015274 görüntülenme
Randevu Al
DERİN VEN TROMBOZU VE UZUN YOLCULUKLAR

Yaklaşık olarak 8-10 saat gibi süren uzun süreli  otobüs, uçak, tren yolculuklarını takiben bacak toplardamarlarında pıhtılaşma gelişebilmektedir. Bu  durum sıklıkla;  hareketsizliğe, yetersiz sıvı alımına ve genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişebilmektedir. 

Bu tablo ayrıca varisleri bulunan hastalarda daha fazla görülebilmektedir. Bacak toplardamarı tıkanmasını takiben bacak  aniden şişer, kızarır ve çok şiddetli ağrı yapmaktadır. Bu tablonun  en önemli  ve en korkulan komplikasyonu ise bacakta oluşan pıhtının hareket ederek akciğerlere atılmasıdır. Bu tablo farkedilmez veya etkili tedavi edilmezse ölümcül durumlara neden olabilmektedir. Bundan dolayı derin toplardamar tıkanıklığı gelişen kimsenin acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Ayrıca toplardamardaki pıhtının hareket etmesine mani olmak için  bu dönemde mümkün olduğunca  istirat edilmesi sağlanmalıdır.  Bu hastalar takibeden günler ve aylarda ayakta bulundukları  zanlarda varis çorabı giymeli, yatarken çıkarmalıdırlar.

Derin ven trombozunda en önemli yaklaşım, hastalık gelişmeden önlemini almaktır. Bunun için, uzun seyehate çıkacak hastada varisler varsa, varis çorabı giymesi uygun olacaktır. Seyehat esnasında oturduğu yerde bacak ve bilek hareketleri yapması gerekmektedir. Ayrıca uzun yolculuk boyunca sıklıkla ayağa kalkıp bir miktar yürümelidir. Seyehat boyunca bol miktarda sıvı  tüketmelidir.

Seyehat esnasında  beli çok sıkan kıyafetten uzak durmalıdır.  Mola imkanı varsa mutlaka bu esnada yürüyüşler yapmalıdır. Hatta çok riskli  kimselerde kan sulandırıcı iğneler yapılmalıdır. Aynı şekilde daha önceden damar tıkanıklığı gelişen ve tedavisi tamamlanan hastalar kan sulandırıcı ilaç ilaç kullanmıyorlarsa, bunlarada seyehat öncesinde kan sulandırıcı iğnelerin yapılması faydalı olacaktır. 

Etiketler

Derin ven trombozu (dvt) hakkında bilmemiz gerekenlerDerin venöz yetmezliğiDerin ven trombozu tedavisiDerin ven trombozu olanların yolculukları

Yazar Hakkında

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı

Prof. Dr. İlhan GÖLBAŞI, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyesi 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.