Varis ve spor

Varis ve spor
Hem varisten korunmak için hem de varisiniz varsa ilerlemesini yavaşlatmak için mutlaka daha çok spor yapmalısınız. Belli egzersizler varis şikâyetlerinizin azalmasına neden olur. Ama bazı egzersizlerden de kaçınmak gerekebilir.

Birçok kişi varisi varsa egzersizin kötü geleceğine inanıyor. Oysa belli egzersizleri yapmak hem şikayetlerin azalmasına neden olur, hem varisi önler hem de olan varislerin daha da ilerlemesini engeller.

Biliyoruz ki kanın bacaklardan kalbe dönmesini sağlayan, dolaşımı düzenleyen en önemli parametre bacak kaslarının pompalamasıdır. Bu nedenle bacak kaslarını çalıştıran tüm sporlar özellikle önerilmektedir. Diğer yandan yüzme ayrı bir öneme sahip; hem yerçekimini ortadan kaldırdığı hem de tüm kas gruplarını özellikle de bacak kaslarını çalıştırdığı için varisi olan hastalara özellikle önerdiğimiz, son derece faydalı bir spordur.

Yürüyüş

Koşu

Step, aerobik

Dans etmek

İp atlamak

Yüzmek

Bisiklete binmek

Ev içinde parmak ucu ve topuk üstünde yürümek

Merdivenin kenarında parmak ucunda durup, topuklar boşluktayken inip kalkma hareketini yapmak

Sırt üstü yatarken ayakları 90 derece kaldırarak baldır kaslarını çalıştıracak pedal hareketi ya da dizden indirip kaldırma hareketlerini yapmak

Bacak özellikle baldır kaslarını çalıştıran son derece faydalı egzersizlerdir.

Ancak DİKKAT !

Karın içi basıncı arttıran, kanın bacaklardan kalbe dönmesini zorlaştıracak, ıkınma hareketi ile tetiklenen egzersizler varis için önerilmez. Bunlar içinde

Ağırlık kaldırmak

Halter

Ikınma hareketini çok fazla tetikleyen zorlayıcı karın hareketleri

Karın içi basıncı çok arttıran PLATES egzersizleri

Özellikle önerilmemektedir. Eğer kişinin zaten varisi varsa bu hareketlerden kaçınmalı daha çok bacak kaslarını çalıştıracak yukarda örnekleri verilen egzersizlere yönelmelidir.  

Spor yaparken varis çorabı giyilir mi?

Spor yaparken diğer bir konu da varis çoraplarıdır. Yine birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz. Varis çorabı bir yandan spor sırasındaki yorgunluğunuzu azaltacak, bir yandan da performansınızı arttıracaktır. İleri varislerde, spor sırasında yaralanma, travmaya maruz kalındığında kanama ve pıhtı gibi sorunları da önleyecektir.

Sporcu varis çorapları:

İyi varis çorabı firmalarının profesyonel sporcular için ürettiği özel varis çorapları vardır ki, varisi olsun olmasın sadece aktiviteyi arttırmak için tüm sporculara önerilmektedir. Hem işlevsel olarak faydalı hem de görsel olarak tamamen spor kullanımına uygun yapılmış çok şık çoraplardır. Kullanımı son derece keyifli ve eğlencelidir. Spor yapanlar bu çorapları hayatlarına sokmakta hiç zorlanmayacaktır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aybanu Gökçen

Op. Dr. Aybanu GÖKÇEN,1970 yılında Şereflikoçhisar’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1986 yılında İstanbul Şehremini Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Siyami Ersek Hastanesi’nde yapmış ve 1998 yılında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1998- 2015 yılları arasında Siyami Ersek Hastanesi'nde ve 2015-2016 yılları arasında İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Aybanu GÖKÇEN, mesleki çalışmalarına 2016 yılından beri Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD), Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği (UVCD), Fleboloji Derneği ve European Venou ...

Etiketler
Varis ameliyatı
Op. Dr. Aybanu Gökçen
Op. Dr. Aybanu Gökçen
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube