15 temmuz sonrası toplumun genel durumu

15 temmuz sonrası toplumun genel durumu

15 Temmuz sonrası Psikolojimiz 15 Temmuz sonrası yakın çevremde yaptığım gözlemlere dayanarak bir çok insanın darbenin yaratığı strese karşı zayıf düştüklerini; kimileri ise hiç bu olaydan etkilenmedikleri normal yaşamlarına devam ettiklerini gözlemledim. Bir savaş ortamından farksız bir durum denilebilecek bu darbe girişiminde bir çok travmatik olay yaşandı. Kimi insan olay yerinde yaşananları deneyimledi kimisi medyadan şahit oldu kimi başkalarının anlattıklarına göre yaşadı...

Psikopatolojik olarak olaydan ağır etkilenenlerde sosyal ve mesleki (sosyal hayatı sürdürme aile arkadaşlık ilişkileri) alanlarında belirgin olarak bozulma görülür. Yaşanan travma sonrası, etkilenen insanlarda ortaya çıkan stres tepkileri sosyal ve mesleki alanlarını etkilemişse ya da olumsuz etkilemişse strese karşı zayıf bir yapıları olduğunu gösterir.

Travmatik olaylardan etkilenmeyen normal hayatına devam eden bireyler daha ağır travmalara maruz kaldıkları için stres mekanizmaları güçlüdür ve bu benzer olaylarla kolay baş etmektedirler. Strese karşı zayıf bir yapının olması kişinin yaşadığı zayıf veya benzer travmalarla yüzleşmek yerine kaçınması neden olduğu düşünülür.

Travma ile baş etme mekanizması zayıf olan insanlar bu benzer olaylardan kolay etkilenirler. Travma ile baş edemeyen ve stres mekanizması zayıf kalan bireylerde ortaya Anksiyete ve Duygudurum bozuklukları (Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Depresyon vb psikiyatrik bozukluklar) ortaya çıkmaktadır. Bu problemle baş etmeyi başaramayan bireyler profesyonel destek alması gereklidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Selçuk Şen

2015 yılında Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bolumunden mezun oldum. Eğitimim sırasında klinik psikoloji ve klinik araştırmalarla yakından ilgilendim. Bu süreçte TUBITAK Projesi kapsamında bilimsel araştırma deneyimlerim oldu. Psikoloji bölüm başkanımız Yrd.Doç.Dr. Pervin Sevda Bıkmaz danışmanlığında Şiddeti konu alan sosyal kaygı ve özgüven ile ilgili calışma yaptım. Halen bireysel olarak klinik alanda çeşitli araştırma projeleri ve yayın için araştırma yapmaktayım. Lisans Eğitimim sırasında 1 ay Samsun Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi ve 2.5 ay GATA Haydarpaşa Egitim Hastanesi Psikiyatri Servisi başta olmak üzere birçok kurumda Stajyer Psikolog olarak görev aldım. Stajyer olarak görev aldığım kurumlarda MMPI, Porteus, Kent Egy, Beier Cümle Tamamla Testi gibi psikolojik testleri uygulanmalı olarak öğrendim. 2015-2016 ...

Etiketler
Travmatik yaşantılar
Psk. Selçuk Şen
Psk. Selçuk Şen
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube