Halkarasında sen ve ben

Halkarasında sen ve ben

İnsanların hayattan ders çıkarma anlayışı başkalarını hep üzmüştür. Problem karşısında diğer insanlara karşı savunmaya geçerek ve yahut karşıt tepki gösterme davranışları göstererek ders çıkardığımız yaşanmışlıklardan kaynaklıdır. Yakın ilişkilerimizde (arkadaşlık, sohbetlik vb.) yaşadığımız problem karşısında ders çıkardığımız durumla karşı koyarız. Sanki önceden yapılan davranış tekrarlanacakmış gibi... Bu noktada bireyler davranış olarak aşırı genelleme yapmaktadır. Bu genellemenin nedeni ise kendini koruma altına almak, gelen tehlikeyi önlemek için durumu veya olayı tahmin etmeye çalışmak ve gerçekleşmeyecek olasılıklar üzerinde bir döngü içerisinde düşünmektir.

Bilimsel davranış olarak açıklaması ise birey olumsuz bir olay yaşadığında çevreden gelen ilişkili olan uyaranları ve tepkileri belleğine kaydeder ve ileride belleğinde var olan olayların benzerleriyle karşılaştığında bu uyaran ve tepkileri ilişkilendirerek savunma ya da saldırıya geçer. Örneğin sevgilisiyle veya eşiyle sürekli sorun haline getirdiği sosyal medya ve sevgilisinin veya eşinin sosyal medyada gizli mesajlarla kendisini aldatan ve sonucunda ayrılan iki çift düşünürsek ileri bir zamanda yeni ilişkilerinde sosyal medya kullanan çiftlerin sürekli olarak sosyal medyayı kontrol etme ve birbirleriyle şifrelerini paylaşarak sosyal medyadaki paylaşımlarını, mesajlarını kontrol etme eğiliminde oldukları görülmektedir. Bunun nedeni ise aynısını tekrar yapılacağı düşüncesidir. " Facebookta birileriyle yazışıyor. kimle acaba; Erkekler zaten aldatır." Bu noktada geçmişten yaşanılan durumlardan ders çıkarırken benzerlerinin başkasınında yapacağı yani aşırı genelleme yapacağını düşünmek yanlış bir davranıştır. Bunu yapmadan karşıdaki bireyle oturup düşünülen bu durum üzerinde konuşmak, kafadaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır. Karşılıklı konuşurken problemi anlatırken suçlayıcı bir tavır takınmak ve sen diliyle konuşmak karşıdaki için bunaltıcı olacaktır. Soru işaretlerini gidermek için sen diliyle ve suçlayıcı bir tavırla değilde samimi ve güvene dayalı bir konuşma istenilen hedefe götürecektir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Selçuk Şen

2015 yılında Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bolumunden mezun oldum. Eğitimim sırasında klinik psikoloji ve klinik araştırmalarla yakından ilgilendim. Bu süreçte TUBITAK Projesi kapsamında bilimsel araştırma deneyimlerim oldu. Psikoloji bölüm başkanımız Yrd.Doç.Dr. Pervin Sevda Bıkmaz danışmanlığında Şiddeti konu alan sosyal kaygı ve özgüven ile ilgili calışma yaptım. Halen bireysel olarak klinik alanda çeşitli araştırma projeleri ve yayın için araştırma yapmaktayım. Lisans Eğitimim sırasında 1 ay Samsun Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi ve 2.5 ay GATA Haydarpaşa Egitim Hastanesi Psikiyatri Servisi başta olmak üzere birçok kurumda Stajyer Psikolog olarak görev aldım. Stajyer olarak görev aldığım kurumlarda MMPI, Porteus, Kent Egy, Beier Cümle Tamamla Testi gibi psikolojik testleri uygulanmalı olarak öğrendim. 2015-2016 ...

Etiketler
İletişim
Psk. Selçuk Şen
Psk. Selçuk Şen
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube