1 yaş bebek beslenmesi

1 yaş bebek beslenmesi

12. aya giren bebeğinizin damak tadı size çok benziyor artık,sizinle birlikte aile sofrasına oturmaya başlayabilir bu dönemde.Fakat bebeğinizin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütü verme konusundaki girişimlerinizi kesmeyin.

Anne sütü haricinde 1 yaş dönemi bebeğin beslenme alışkanlıklarını kazandığı çok önemli bir dönemdir.Bu dönemde kazanacağı beslenme alışkanlıkları çocukların yetişkinlik dönemlerinde yaşayacakları olası kronik rahatsızlıkların önünü kapatmış oluyor.

Bu dönemde bebeğiniz için rol model sizsiniz.Lütfen kendinizin uygulamadığı bir beslenme davranışını onun uygulamasını beklemeyin.

Ek besinlere geçiş sürecinde bebeğinizin yemek istemediği bir besini üst üste zorlamadan 2-3 gün ara verdikten sonra tekrardan önüne koyun,bu şekide bir süre denedikten sonra tüketimde hala zorluk yaşanmaya devam ediyorsa sevilmeyen besini sevdikleri yiyeceklerle karıştırarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğin sevmediği bir besini ödül-ceza sistemi şeklinde 'bunu yemezsem sana şunu vermem ' şeklindeki cümlelerle tükettirmeye çalışmayın.Bu noktada yeme sürecinin bir oyun değil gereksinim olduğu anlayışının kazandırılması çok önemli.

1 YAŞ BEBEK BESLENMESİNDE ÖĞÜN SAYILARI

1 yaş döneminde bebeğe anne sütü vermeye hala devam edilmekle birlikte 3-4 öğün aileyle birlikte sofrada yemek yenmelidir.

1 YAŞ BEBEK BESLENMESİNDE BULUNMASI GEREKEN BESİNLER

Yumurta(tam )

Et (kuşbaşı-kıyma-tavuk eti)/kurubaklagiller

Yoğurt

İnek sütü

Peynir(pastörize edilmiş)

Mercimek-tarhana-sebze çorbaları

Pirinç

Pekmez

Meyve-meyve suları

Makarna

Etli/zeytinyağlı Sebze yemekleri

Bu makale 14 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Meltem Yavaş

Dyt.Meltem Yavaş lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü başarıyla tamamlamıştır. 

Dyt.Meltem Yavaş mesleki çalışmalarına, İdea Psikodiyet Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Dyt. Meltem Yavaş
Dyt. Meltem Yavaş
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube