Soğuk algınlığına karşı 5 besin

Soğuk algınlığına karşı 5 besin

Karşılaştığımız herkesin burnu kızarık, boğazında bir acı, vücudu bitki ve kırgın… Havalar soğuk, virüsler ve bakteriler hastalıklar için iş başında! Bu mevsimi hastalanmadan geçirmek için günlük hayatınızın içinde yer vermenizi önereceğim 5 besin var!

Güçlü bir bağışıklık sistemi için kesinlikle kahvaltısız evden çıkmıyoruz! Kahvaltıları Bal ile tatlandırıyoruz. Bal, antioksidan, antiseptik, anti bakteriyel özelliklerinin yanı sıra vitamin ve minerallerden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kahvaltınızda 1 tatlı kaşığı kadar bala yer verin. Diyabet hastaları dikkatli tüketmesi gerekmektedir. 1 yaş altı çocuklar için önerilmemektedir. 

Gün içinde meyve tüketimini ihmal etmiyoruz! Meyvelerden Nar, güçlü bir antioksidan, polifenol ve C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemin güçlendirmesinin yanı sıra, kalp – damar hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur. Günlük 1 Su bardağı nar suyu veya 1 orta boy nar tüketerek sağlığınıza sağlık katın! 

Kış salatalarının olmazsa olmazı Turp olmalı! İçeriğinde antioksidan ve kükürtlü bileşikler ile beraber yüksek oranda c vitamini, potasyum, folik asit içerir. 1 adet orta boy turp 15 kalori değerindedir ve günlük C Vitamini ihtiyacının %30’unu karşılamaya yardımcıdır. Her gün bol yeşil yapraklı salatanıza 1 adet orta boy turp ve limon ilave ederek C vitamini tüketimini artırabilirsiniz.

Günde en az bir ara öğünde yer alması gereken, Kefir. 2000 yıllık geçmişe sahip olan bu besin içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı direnç sağlıyor. Günde 1 Su bardağı kefir için, kış mevsimini sağlıkla geçirin.

Genellikle pazar akşam yemeklerinin klasiği olan Balık, beslenmemizde yer alan en önemli omega -3 kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Mevsiminde, sadece pazar akşamları değil haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gerekir. Pişirirken kızartma yöntemi sıklıkla tercih edilmemelidir. Balık tüketemeyen kişilerin ise günlük en az 2 adet ceviz tüketmesi, omega – 3 ihtiyaçlarının karşılanması açısından önem taşır.

Günlük beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler, sağlığınızı büyük ölçüde etkileyerek hayatınıza yön verir.

Sağlıkla Kalın.

Diyetisyen Elif Melek Avci Dursun 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve  Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek  Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve  BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman  Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak  akademik eğitim hayatına devam etmektedir.  Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu  Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler  Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de  DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Beslenme düzeni
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube