Covid - 19 beslenme önerileri

Covid - 19 beslenme önerileri

Koronovirüs hastalığının  (Covid-19) bulaşmasını engelleyebilmek ve bu hastalıktan olabildiğince korunabilmak için bağışıklık sisteminin güçlenmesi  gerekmektedir. Bunun için de sağlıklı ve dengeli beslenme ,evde yapılabilen düzenli egzersizler ve düzenli uyku oldukça önemlidir. Bu bağlamda sağlıklı beslenme için öneriler şu şekildedir ;

Önceliğiniz her zaman mevsimindeki  sebze ve meyveler olmalıdır. Menülerinize bol bol taze meyve ve sebzeler eklemelisiniz. Sebzelere pancar, brokoli, karnabahar,soğan, lahana, sarımsak, biber, şalgam,  turp, havuç, patates;  meyvelere ise nar, mandalina, portakal, greyfurt,muz,elma.. eklenmelidir. Özellikle C vitamininden yüksek kuşburnu  ve antioksidan miktarı yüksek kırmızı / mor meyve ve sebzeleri menünüze eklemelisiniz.

Bağışıklığı güçlendirmenin bir diğer yolu da bağırsak sistemimizin sağlıklı olmasıdır. Bunun için de kefir, ev  yapımı yoğurt , tarhana çorbası gibi doğal probiyotik kaynakları tüketilmeli gerekli durumlarda eczanelerden probiyotik takviyesi alınmalıdır.

Bağırsak mikrobiyotasını bozmamak ve bağışıklığı düşürmemek adına  şekerli ve fazla yağlı besinleri beslenmenizden çıkarmanız gerekmektedir.

Savunma mekanizmamız olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli  protein alınması gerekmektedir. Bunun için de her gün  yumurta, süt ve süt ürünleri kurubaklagiller (nohut, kırmızı/yeşil mercimek, börülce, fasülye, barbunya..)  tüketilebilir. Yine özellikle bu dönemde antioksidan değeri yüksek deniz balıkları haftada en az 2 gün tüketilmelidir.

Bal, zencefil, limon üçlüsünün etkisinden faydalanın !  Özellikle zencefil  bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcıdır. Sabahları bu karışımı içebilirsiniz. (UYARI:  Zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlar kullanmamalı , kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.)

Yeşilçay,ıhlamur,rezene,ekinezya,karamürver şurubu gibi antioksidan değeri yüksek bitkisel çaylar bağışıklığı güçlendirmek için ara öğünlerde tercih edilebilir.

Beta-glukan birçok kronik rahatsızlığın tedavisinde sıkça yaralanılan bir maddedir ve yulafta bulunur. Bu yüzden yulafı beslenmenize dahil etmenizde fayda vardır. Yulafı öğünlere eklemek adına yulaf ezmesini un haline getirebilirsiniz ve  un kullanarak yaptığınız tüm yemeklerde  kullanabilirsiniz.

Toksinleri vücuttan atabilmek ve vücudun normal işleyişini dengede tutabilmek adına su içimine de olabildiğince dikkat edilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su içilmelidir.

Ve son olarak dışarıdan alınan her ürün çok iyi dezenfekte edilerek evde depolanmalı  başta et ve et ürünleri olmak üzere tüm besinlerin de iyice pişirilmesine dikkat edilmelidir.

Bu makale 28 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Beyza Topcu

Dyt. Beyza Topcu lise öğreniminin ardından Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü başarı ile tamamlayarak "diyetisyen" unvanını almıştır. Stajlarını Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde ve Gümüşhane  Devlet  Hastanesi'nde tamamlamıştır.

Dyt. Beyza Topcu mesleki çalışmalarına Hisar Intercontinental Hastanesi'nde devam etmektedir.

Instagram: @dyt_beyzatopcu

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Beyza Topcu
Dyt. Beyza Topcu
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube