Zerdeçal

Kökeni Hindistana dayanan sarı renkli, kokusuz, ısıya dayanıklı bir baharat olan zerdeçal genellikle renk verici bir madde olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan kurkumin etken maddesi sayesinde güçlü bir antioksidan değere sahiptir.  B12 vitamini hariç B grubu vitaminleri, C, E, K ve folat içermektedir. Minerallerden kalsiyum, bakır, demir, selenyum, sodyum, çinko ve benzerini belirli miktarlarda içermektedir. Vitaminlerden en çok C vitamini ve folatı, minerallerden ise en fazla potasyum içermektedir.

Zerdeçal

 

 

 

 

 

Kökeni Hindistana dayanan sarı renkli, kokusuz, ısıya dayanıklı bir baharat olan zerdeçal genellikle renk verici bir madde olarak kullanılmaktadır.

İçeriğinde bulunan kurkumin etken maddesi sayesinde güçlü bir antioksidan değere sahiptir.  B12 vitamini hariç B grubu vitaminleri, C, E, K ve folat içermektedir. Minerallerden kalsiyum, bakır, demir, selenyum, sodyum, çinko ve benzerini belirli miktarlarda içermektedir. Vitaminlerden en çok C vitamini ve folatı, minerallerden ise en fazla potasyum içermektedir.

Yapılan çalışmalarda içeriğinde bulunan kurkumin maddesinin;

  • Kan kolesterol seviyelerini düşürmekte etkili olduğunu
  • Vücut ağırlığının düşürülmesinde etkili olduğunu ve adiposit yağ birikimini azalttığını
  • Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak önlediği ve tedavisinde etkin rol oynadığını
  • Kan glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve insülin duyarlılığını arttığını
  • Antioksidan içeriği sayesinde karaciğer, kalp, beyin, böbrek gibi organlarda oksidatif stresi azaltarak doku iyileşmesinde etkili olduğu
  • Tip 2 diyabet rromatoit artrit, multiple skleroz ve alzheimer ile ilişkili semptomları azalttığı, karaciğer ve akciğer toksisitesini önlediği, safra salgılamasını arttırdığı, katarakt oluşumuna karşı koruyucu rolü olduğu tespit edilmiştir.

1 tatlı kaşığı zerdeçalın içinde 30-40 mg kurkumin bulunmaktadır. İnsanlarda 1200 mg’a kadar kurkumin tüketilmesinin tolere edilebileceği, 4000-8000 mg/gün kurkumin alınması tavsiye edilmektedir.

Güvenilir olması, düşük  maliyetli olması ve kanıtlanmış etkinliği sayesinde zerdeçal hastalıkların önlenmesinde koruyucu ve doğal bir ilaç haline gelmiştir. Bu nedenle günlük beslenmede mutlaka bulunmalıdır.

Zerdeçal yağda çözünen bir baharat olduğu için öğünlerinizde yağ içeriği olan besinlere eklemeniz emilimini arttıracaktır. Günlük beslenmenizde yoğurdunuza, salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Bu makale 14 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Berra Günlühan

2018 yılında Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden onur öğrencisi olarak mezun olmuş, Öğrenciliği süresince bir çok özel kurumda stajlarını gerçekleştirmiştir. Lisans Tezi olarak ; ’’ Menstruasyon döngüsünün beslenme durumuna etkisi’’konusunu araştırmıştır.

Beslenme ve Diyetetik alanında farklı alanlarda düzenlenen kongre, seminer, konferans ve eğitimlere katılmış, 2021 yılı itibariyle geleceğin, kişiye özel, bütünsel tıp yaklaşımı olan fonksiyonel tıp diyetisyenliği eğitimi almaktadır.

Mezun olduğu seneden itibaren toplu beslenme sistemleri ve spor merkezi gibi alanlarda beslenme uzmanı olarak görev yapmış, mesleki çalışmalarına Bayrampaşa Kolan Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Zerdeçal
Dyt. Berra Günlühan
Dyt. Berra Günlühan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube