Yemek sonrası şişkinliği nedenleri nelerdir?

Bu belirtiler yemekten sonra siz de var mı? •Ağızdan gaz çıkarma ve geğirme, •Karın bölgesinde gözle görülür dışa doğru büyüme, •Karında bölgesindeki ağrı ve kramplar, •Karın bölgesinde oluşan spazm, dolgunluk ve basınç hissi.

Yemek sonrası şişkinliği nedenleri nelerdir?

Mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır.

 

Yemek sonrası şişkinliğinin en sık rastlanan nedeni fazla yemektir. Çok hızlı yemek aşırı hava yutulmasına yol açar. Bu hava mide ve bağırsaklarda gaz oluşturacağından şişkinlik nedenidir. Yavaş yiyin, afiyetle yiyin…

 

•Gıda alerjileri ve intoleransları bir şişkinlik nedenidir. Sindirim sisteminin tahammülsüz olduğu yiyecekler yenildiğinde aşırı gaz üretimi dolayısıyla şişkinlik ve diğer semptomlar ortaya çıkabilir. Bir uzman ile Eliminasyon diyeti deneyin.

 

•Yoğun tuzlu ve yağlı yemekler şişkinliği tetikler. Bu yiyecekleri günlük diyetinizde azaltmak oldukça işe yarar. Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ile bazı tam tahıllar gaza neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur. Lesitin kaynaklarını bir süre elimine edin.

 

•Mide ağrısının en büyük nedenlerinden biri strestir. Yoğun strese maruz kalan kişilerde gastrit, ülser ve spazm problemleri görülme riski daha yüksektir. Sizi rahatlatan egzersizi bulun. Günlük meditasyon yapın.

 

•Bazen kişilerde mide mikrobu yani helikobakter pylorinin olması da hastalarda aşırı gaz, geğirme ve midede şişkinliğe sebep olmaktadır. Yukarıdaki nedenler yok ise kötü bakteriler çoğalmış olabilir bir uzmana danışın.

 

🤍Mide şişkinliğinin nedeni anlaşıldığında doğru beslenme desteği ile bu belirtiler en aza indirilebilmektedir. 

Danışmanlık için randevu oluşturun size geri dönüş yapalım 🙌🏻 

 

Sağlıkla kalın…

Bu makale 29 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Aysu Özcan

Diyetisyen Aysu Özcan, 2001 yılında Bursa’da doğmuştur. Bursa Çınar Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra, kazandığı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden, 2023 yılında Yetişkin bireylerde akdeniz diyet kalite indeksi ile kronotip durumunun ilişkilendirilmesi konulu tezini teslim ederek mezun olmuştur. Diyetisyen Aysu Özcan, ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ALKÜ Anaokulu, Alanya Belediyesi Kadın Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi, Lazergöz Tıp Merkezi, Alanya Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi, Erkan Yavuz Beslenme Danışmanlığı, Yaprak Diyeti Sağlıklı Yaşam Kliniği, İlke Kalaycı Beslenme Danışmanlığı, Netfit Necati Topal Beslenme Kliniği’nde stajyer diyetisyen olarak çalışmıştır.   Beslenmenin sağlığın korunmasında ve yükseltilmesinde bir temel taş olduğu bilinciyle sağlığın iyileştirilmesine katkı sağlıy ...

Etiketler
Midede şişkinlik
Dyt. Aysu Özcan
Dyt. Aysu Özcan
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube