Süt tüketimi neden önemlidir ?

Süt tüketimi neden önemlidir ?
Sütün içinde iyi kalite protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin çoğu bulunmaktadır. Sağlıklı bir iskelet sistemi için çocukluk çağından itibaren süt ve ürünleri yeterli tüketilmelidir. Ayrıca hamilelik ve emziklik döneminde bebeğin kemik gelişimi için annenin kalsiyum depolarına olan ihtiyaç süt ve ürünlerinin önemini artırmaktadır.
Kalsiyum bakımından çok zengin olan süt ve süt ürünleri güçlü kemik ve diş yapısı için gereklidir. Kalsiyum vücutta %99 oranında kullanımı en yüksek olan mineraldir. Menopoz sonrası kadınlarda olası osteoporoz riskini de azaltmaktadır.

 
Süt ve süt ürünleri kalsiyumun yanında fosfor açısında da zengindir. Kalsiyumdan sonra insan vücudunda en fazla bulunan fosfor; %80’i kemik ve dişlerde %20’si hücrelerde ve hücre dışı sıvılarda bulunur.

 
Süt ve süt ürünleri insan için alınması zorunlu olan vitaminlerin neredeyse hepsini bünyesinde bulundurmaktadır. A,D,E ve K vitaminleri süt yağı ile ilişkili olarak sütün içerisinde yer almaktadır.

 
Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan protein referans protein olarak gösterilecek kadar kaliteli olup özellikle kas dokusunun oluşması ve onarılmasında kullanılmaktadır.
Süt, yeni doğan her memelinin ilk beslendiği gıdadır. Bütün besin gereksinimi, anne sütü ile karşılanır ancak anne sütünün yeterli olmadığı durumlardaki en iyi alternatif olan bebek mamalarının da temel bileşeni süttür.

 
Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi yılda 100 kg düzeyinde olup, bu miktar gelişmiş ülkelerin oldukça altındadır. İçme sütü tüketimimiz ise yılda kişi başı 26 litre seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir. Oysaki diğer ülkelere baktığımızda yıllık tüketim; İzlanda’ da 120 litre, Avustralya’ da 107 litre, ABD’ de 82 litre, Rusya’ da ise 70 litredir. Kemik erimesinin sık görüldüğü ülkemizde özellikle kadınlar ve çocuklar ve adolesanlar düzenli bir şekilde süt ve ürünlerini tüketmelidir. Günde en az 2-3 su bardağı (500ml-750 ml) süt ve ürünleri tüketilmelidir.

 
Son dönemlerde ortaya atılan görsel ve yazılı basındaki ‘Süt içmeyin ve içirmeyin’ şeklindeki yazı ve söylemleri dikkate almamalıyız. Unutmamalıyız yeni doğmuş bir memelinin hayata başlangıcını sağlayan, bağışıklığını sağlayan ve bütün enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılayan süttür.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy

Uzm. Dyt. Deniz BERKSOY, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 4 yıllık lisans eğitimi süresince İzmir Kent Hastanesi, İzmir Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı SSK Çocuk Hastanesi gibi Türkiye'nin önde gelen hastanelerinde stajlar yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi BESYO Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesini almış ve Uzman Diyetisyen olmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca pek çok seminer ve kongreye katılmıştır. 2008 yılında Ankara - İstanbul - İzmir İllerinde Çalışan Sağlık Personeli’nin Obezite Prevelansı’ başlıklı lisans tez araştırması Japonya’nın Yokohama kentinde ‘15. Uluslararası Beslenme ve ...

Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube