Doktorsitesi.com

Ramazanda nasıl beslenelim ?

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
9 Temmuz 2013318 görüntülenme
Randevu Al
Ramazanda nasıl beslenelim ?

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

Ramazanda dinimizin gereklerini yerine getirirken beslenmemizde yapabileceğimiz bir takım düzenlemelerle rahat oruç tutmayı ve oruç tutmanın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini engelleyebiliriz. Oruç tutmak genel olarak değerlendirildiğinde organların dinlenmesini sağlamaktadır. Ancak uzun süreli açlık sonrasında kan şekerinin düşmesi ve özellikle yaz aylarında susuzluk sonucunda oluşabilecek halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik ve sinirlilik durumu ile sık karşılaşılmaktadır. Bu dönemde hareketlerin kısıtlanması, yemek yeme süresinin kısalığı ve iftardan sahura kadar olan sürede öğün sayısının azlığı da metabolizmada  yavaşlamalara neden olarak ramazan ayında ve sonrasında kolay kilo alınmasına yol açmaktadır. Ayrıca uzun süreli açlık ve susuzluk sonrası aşırı yeme nedeniyle başta sindirim problemleri olmak üzere bazı sorunlarla da sık karşılaşılmaktadır.

Tüm bu sorunların engellenmesi ve rahat oruç tutmamızı sağlayacak bazı öneriler;

Ramazan öncesinde vücudumuzdaki su oranının yüksek olmasını sağlamalıyız. Sıcak yaz aylarından ötürü vücudun susuz olarak ramazana başlaması tehlikeyi artırmaktadır. Vücudun su oranının anlaşılmasındaki en kolay yöntem idrar rengidir. İdrar renginin çok açık sarı veya renksiz olması su miktarının yeterli olduğunun göstergesidir.

İftarda öncelikle yavaş yavaş 2-3 bardak su içmeliyiz. Su içtikten sonra hafif iftariyeliklerle orucumuzu açmalı ve sonrasında çorba tüketerek uzun süre açlık üstüne çok ağır olmayan yiyecekle sindirimimizi rahatlatmalıyız.

Orucumuzu yukarıda belirilen yiyecek ve içeceklerle açtıktan sonra sindirim sistemimize çok yüklenmemek için beslenmemize yarım saat kadar ara vermemiz, bu arada dinlenmemiz veya zaman geçirmemiz çok yararlı olacaktır.

 Orucumuzu açtıktan ve bir süre bekledikten sonra çok ağır ve yağlı olmayan ana yemeğimizi  yanında salatayla birlikte tüketebiliriz.  Ana yemekle birlikte pilav-makarna-erişte-bulgur pilavı gibi tahıl ürünlerinden de çok aşırıya kaçmadan tüketebiliriz.

Ana yemeğin sonrasında yatmamıza az zaman kaldığı için her saat başı su oranı yüksek meyve, süt, ayran gibi yiyecek ve içecekleri tercih etmeliyiz.

Muhakkak sahura kalkmalıyız. Sahurda proteinden zengin peynir, yumurta, süt gibi kahvaltılık yiyecek ve içecekleri tüketebiliriz. Çok ağır ve yağlı olmayan yiyecekleri tercih etmeliyiz.

 Bol su ve su içeriği yüksek yiyecekleri iftardan sahura kadar olan sürede bol bol tüketmeli ve sahurda yatarken idrar rengimizin çok açık sarı veya renksiz olduğundan emin olmalıyız.

 Eğer tuz kısıtlaması gereken bir durumumuz yoksa günde 1 soda tüketmek hem su hem de terle kaybedilen mineralleri karşılamak açısından destek olmaktadır.

 Tatlı yemek istediğimizde ağır, şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, dondurma ve meyve tatlılarını tercih edebiliriz.

İftar yemeğinden sonra yapılacak kısa yürüyüşler sindirime yardımcı olmakla birlikte metabolizmanın korunmasını da sağlamaktadır.

Yrd.Doç.Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Etiketler

Kan şekeriRamazanda beslenmeİftarSusuzlukSu tüketimiSodaSahurda beslenme

Yazar Hakkında

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır