Yeme bozukluğu

Yeme Bozukluğu, kişinin kilo merkezli fiziksel görünüşüne ilişkin takıntılı düşünceleri ile sağlığa zarar verebilecek ölçüde, en az bir aydır sürekli olarak devam eden yeme davranışındaki değişikliklerdir.

Yeme bozukluğu

Yeme Bozukluğu, kişinin kilo merkezli fiziksel görünüşüne ilişkin takıntılı düşünceleri ile sağlığa zarar verebilecek ölçüde, en az bir aydır sürekli olarak devam eden yeme davranışındaki değişikliklerdir. Aşırı kilo verme, kiloya takıntılı olma, kendini aynada her zaman şişman görme, başarı ve başarısızlığı kiloya bağlama, tıkanırcasına yiyip kendini kusturma, kısıtlı yemek, kalori sayımı yapmak, aşırı spor yapmak yemek bozukluğu tanı kriterlerindendir. Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkanırcasına yeme üç temel yeme bozukluklarındandır.

Anoreksiya nervoza yeme bozukluğu kilo almaktan çok korkan, kilo almayı güçlendiren davranışlar sergileyen, yaş ve boy olarak olması gerektiği kilonun çok altında olan bireylerdir. Bu kişiler düşük vücut ağırlığının önemini kavrayamazlar aksine aynaya her baktıklarında kendilerini şişman olarak adlandırırlar. Bu nedenler vücut ağırlığını algılama bozukluğu da bu yeme bozukluğuna eşlik eder. Bulumia nervoza yeme bozukluğu sürekliliği olan tıkanırcasına yeme durumundan sonra kendini kusturma, idrar-gaita söktürücü ve kilo verdirtici ilaçları kötüye kullanma durumudur. Bu hastalığa sahip bireyler tıkanırcasına yedikten sonra telafi durumundadırlar hem yemek isterler hem de kiloyu sorun ettikleri için yedikten sonra onlardan kurtulmaya çalışırlar. Tıkınarak yeme zamanında ise bir bireyin yiyebileceğinden çok daha fazlasını tüketirler. Tıkınarak yiyip kusma durumunu 3 ay boyunca haftada ortalama 2 kere tekrarlaması bireyin yeme bozukluğu olduğunun göstergesidir. Bir diğer yeme bozukluğu ise tıkanırcasına yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğunda bulimia nervozanın aksine tıka basa yedikten sonra kusma veya yediklerinden kurtulma yoktur. Kişinin sadece tıkanırcasına olağandan fazla yeme, rahatsız bir tokluk hissedene kadar yeme, açlık hissetmeden yeme, tek başına yeme, suçluluk ve kendinden tiksinme hissetmesi bu yeme bozukluğun kriterleridir.

En temel ve en sık rastlanan bu yeme bozuklukları haricinde, pika, geviş getirme, gece yemek yeme ve kaçıngan yeme bozukluğu da tanımlanmış yeme bozukluklarındandır. Pika yeme bozukluğu, kişinin besin değeri olmayan kâğıt, saç, boya, sabun gibi şeyleri bir ay süreyle sürekli olarak tüketme durumudur. Geviş getirme yeme bozukluğu, kişinin bir ay süreyle sürekli yediklerini geri çıkarıp onları tekrar çiğneme veya tükürme durumudur. Kaçıngan yeme bozukluğu, belirgin bir kilo kaybı ve belirgin bir beslenme eksikliği durumudur. Ağızdan besin destekçiklerine bağlı kalan kişilerdir.

Tanı kriterlerinde henüz tanımlanmamış bozukluklar ise, ortoreksiya nervoza ve aerobik nervozadır. Ortoreksiya nervoza yeme bozukluğu, kişinin aşırı sağlıklı beslenmesi, sadece sağlıklı gıdalar tüketmesi ve sürekli kalori hesabı yapma durumudur. Bu kişiler yedikleri besinlerin kalitesiyle çok ilgilenirler ve sürekli organik besinler tüketirler. Aerobik nervoza ise aşırı ve takıntılı bir şekilde spor ve egzersiz yapma durumudur. Kişi abartılı bir şekilde uzun saatler spor yapar. Bu yemekle ilgili bir bozukluk olmasa da oluşturulan takıntı yeme bozukluklarıyla aynıdır. Kişi kilosuna ve fiziksel görünüşüne fazlasıyla takıntılıdır.

Bu makale 10 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Natalie Höllüksever

Psk. Dan. Natalie Höllüksever, Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık bölümünde tamamlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Aile danışmanlığı, Evlilik ve Çift Terapisi eğitimi almıştır. Amerika Moorpark College'da Kinesiyoloji ve Psikoloji üzerine eğitimler almıştır.Psikoloji eğitimi hala devam etmektedir.Çalışmalarını ergen ve yetişkin bireyler ile Bilişsel Davranışçı Terapi Ekolü üzerinde sürdürmektedir.Şu anda Anatema Danışmanlık'ta Psikolojik Danışman ve özel Sahakyan Nunyan Ermeni Anadolu Lisesi'nde Rehber Öğretmen olarak çalışmaktadır.

Etiketler
Yeme bozukluğu
Psk. Dan. Natalie Höllüksever
Psk. Dan. Natalie Höllüksever
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube