Vajinusmus

Vajinusmus, vajinanın girişinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılması nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine sebep olan rahatsızlıktır. Çiftlerin ilk geceden itibaren cinsel ilişkilerinde sorun olabileceği gibi her cinsel ilişki problemi de vajinusmustan kaynaklanmamaktadır.

Vajinusmus

Vajinusmus

Vajinusmus, vajinanın girişinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılması nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine sebep olan rahatsızlıktır. Çiftlerin ilk geceden itibaren cinsel ilişkilerinde sorun olabileceği gibi her cinsel ilişki problemi de vajinusmustan kaynaklanmamaktadır.

Vajinusmus belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel belirtiler olarak cinsel birleşmeyi gerçekleştireme sorunu veya cinsel birleşme sırasında oldukça zorlanma şeklinde karakterizedir. Vajinusmus şikâyeti olan kadınlar, cinsel birleşme sırasında bacakları kapalı bir pozisyona getirme, kendini geri çekme, cinsel birleşmeden kaçınma, cinsel birleşme sırasında panik hali, cinsel ilişkinin ağrılı geçmesi semptomlar geliştirebilmektedir.

Vajinusmus belirtilerinden kısaca bahsetmek gerekirse, partneri ile cinsel birleşmeden korkarlar veya hiç böyle bir deneyim yaşamayı istemezler. Cinsel birleşme gerçekleşirse de ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir veya cinsel birleşme yarım bir şekilde (penisin sadece bir kısmı vajinaya içine girebilmesi) şeklinde gerçekleşebilmektedir. Ön sevişme sırasında herhangi bir sorun yokken cinsel birleşme anında istem dışı korku, panik ve vajinal kasılma gerçekleşmektedir. Vajinusmus şikayeti olan kadınlar vajinalarının içlerine tampon yerleştiremez, tedavi amaçlı ilaç yerleştiremez ve vajinaya parmaklarını sokamaz, genital alanlarına bakamaz ve dokunamazlar. Ayrıca kadın hastalıkları uzmanlarından muayene almazlar, bu tip muayenelerden korkar ve çekinirler. Vajinal ultrasona giremeyebilir, smear testi yaptıramayabilirler. Ayrıca farklı cinsel birleşme pozisyonlarını deneme konusunda çekimserlerdir.

Vajinusmus belirtileri gösteren kadınların bazılarında eşlerinin yanında çıplak kalamama, eşlerinin genital bölgelerine dokunmalarına izin vermeme ve eşlerinden uyanma gibi belirtilerde gözlemlenebilmektedir. Genelde cinsel isteksizlik sorunu olmamasına rağmen zamanla cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi belirtilere de ortaya çıkabilir.

Vajinusmusun ortaya çıkmasına sebep olan nedenlere bakıldığında günümüze neden oluğu ile ilgili araştırmalar kesin bir sonuç ortaya koyamasa da bu problemin oluşmasında belli başlı nedenler kendini gösterebilmektedir. Bunlardan biri cinsel mitlerdir. Bastırılmış ve cinsel birleşmenin tabu olduğu toplumlarda kişiden kişiye aktarılan bu mitler (ilk gece çok ağrılı oluyor gibi ve bekâretin kesinlikle korunması gereken bir şey olduğunun söylenmesi gibi) vajinusmusun oluşmasında etkilidir. Ayrıca küçük yaşta tecrübe edilen kötü cinsel birleşme deneyimleri veya tecavüz gibi sebeplerin vajinusmusun oluşmasına sebep olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca vajinusmusa neden olan sebepler olarak hamile kalma korkusu, doğum sonrası oluşan bazı komplikasyonlar, ilişkide meydana gelen sorunlar ve günlük yaşamın ve iş stresinin getirdiği depresif belirtilerin vajinusmusa neden olabileceği düşünülmektedir.

Vajinusmusun görülme sıklığı %7 olup cinsel terapi için en çok başvuru nedenlerinden biridir. Vajinismusun bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavisi cinsel terapidir. Ayrıca vajinismus cinsel tedaviye en iyi hızlı yanıt veren cinsel işlev bozukluğudur. Doğru uygulanmış bir cinsel terapi ile çiftler yüzde yüze yakın tedavi olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça

Vajinismus Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem (acibadem.com.tr) (Erişim tarihi: 06.03.2023).

Vajinismus nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? - Memorial (Erişim tarihi: 06.03.2023).

Vajinismus Belirtileri - Vajinismus Merkezi (Erişim tarihi: 06.03.2023).

Vajinismus: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi (anadolusaglik.org) (Erişim tarihi: 06.03.2023).

https://www.alsancakpsikiyatrist.com/vajinismus-nasil-tedavi-edilir (erişim tarihi:06.03.2023)

Bu makale 9 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube