Vaginismus belirtileri, nedenleri?

Vaginismus belirtileri, nedenleri?

Vajeni çevreleyen kasların kasılmasıyla cinsel birleşme oluşamaması halidir. Nedenleri tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Çok nadir olarak vajina içi yırtıklar cinsel hastalıklar ve ağrılı ilişki durumunda görülebilmektedir.Cinsel terapistle çalışıldığında   başarı oranları %100 dür.

Vaginismus Belirtileri

Vajinismus ilk cinsel ilişki deneyimi sırasında kendini göstermektedir. Büyük bir panik, endişe ve korku yaşanmaktadır. Bu korkuyla partner itilmekte ve kadın bacaklarını sıkıca kapatmaktadır.

Vaginismusun Nedenleri

Halk arasında vagina küsmüş ,vagina açılmıyor diye de tabir edilen vaginismus, kişinin zihninin yapmayı kararlaştırdığı fakat bedeninin hayır dediği bir durumdur ve kişinin kendilik algısından ,biyolojik yapısından etkilenir. Yetiştirilme biçimleri ,kültürel baskılar, cinsellik konusundaki yanlış bilgiler ve anatomi bilgi eksikliğinden kaynaklanır. Özellikle kızlık zarına atfedilen değer ve saklanması temiz kalmanın kanıtı sayıldığı için sürekli  emaneti koruma endişesi kaygıyı artırmakta ve yıllarca bu düşünceyle yaşayan vagina sahiplerinin merakla nasıl olacağı beklenen ilk ana  kendini bırakamaması ve korumaya devam etmesidir.Cinsel arzu ve tutkunun oluşturulamaması ve abartılı zarar görme korkusu da önemli bir faktördür.

Vaginismus Mitleri

Vajinam çok dar ya da çok küçük

Kızlık zarım çok kalın

Vaginismus hastalık

Vaginam yırtılacak

Vaginam patlayacak

Kızlık zarım alınırsa ilişkiye girebilirim.

Cinsel ilişki aşırı kanamalı ve ağrılı olur .

Vaginismus ve Eşler

Vaginismus evlilik ve cinsel hayatı olumsuz etkilemekte ve bazan evliliğin sonlanması adına diğer sorunlardan daha farklı bir yer edinmektedir.

Erkek kendini yetersiz görmekte ve eşinin acı çekmesine ve ağlamasına tanık oldukça suçluluk duygularına girmektedir.Kadın ise bir kadın olarak kendini eksik hissederken suçluluk aşağılanma ve utanç duygularına kapılmaktadır.Eşi tarafından terk edileceği düşünceleriyle boğuşmaya başlayabilir veya  takıntı, depresyon gibi başka rahatsızlıklarla tanışabilir Erkekte sertleşme ve erken boşalma problemleri görülebileceği gibi aktif bir cinsel yaşam isteği karşılanamayan erkek evlilik dışı ilişkilere yönelebilir ,bu ve buna eşlik eden diğer nedenler yüzünden eşlerin cinsellik dışındaki ilişkileri de bozulabilir.

Yanlış Tedavi  Kadını Çaresizleştiriyor

Uygunsuz tedavi girişimleri cinsel terapi sürecini olumsuz etkilemektedir. Ağrı giderici pomatlar, hastanın ağrı duyacağına ilişkin beklentilerini artırmakta, kızlık zarının operasyon ile alınmasının   yararı olmamaktadır. Vajinismus sorunun çözümünü, sorunun özüne inerek ele alan  terapi yaklaşımları  geciktirmekte ve zaten derin ümitsizlik duygularına kapılan kadınları çaresiz bırakmaktadır. Vaginismus kadın bedeninin cinselliği reddetmesidir.Cinselliğin konuşulmadığı çıplaklığın ayıp kabul edildiği koşullarda yetişen ve kadın kimliğini kazanmaya çalışan kadının evlilik ve ilk gece kabusu olmaktadır. Konusunda uzman ve deneyimli bir cinsel terapistle çalışılması  gerekmektedir.

Vajinismusun herhangi bir ilaç ya da operasyonla tedavisi mümkün değildir.

Vaginismus tedavisinde eşlerle birlikte çalışılır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Neslihan Aslıhan

Uzm. Psk. Neslihan ASLIHAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde başladığı lisans eğitimini 1994 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Daha sonra yine Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nde 1998 yılında “Parçalanmış veya Tam Aileye Sahip Çocukların, Öz Kavramı, Depresyon Düzeyleri ve Akademik Başarılarının Yaş ve Cinsiyet Yönünden Karşılaştırılması“ başlıklı tezi ile lisansüstü derecesini almıştır. Gelişimsel psikoloji ile aile terapisini sistem yaklaşımı içinde ele alarak 20 yılı aşkın tecrübesiyle terapi, eğitim ve seminer hizmetleri vermekte olan Uzm. Psk. Neslihan ASLIHAN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel danışmanlık merkezinde devam etmekte olup Türk PDR Derneği ve Kariyer Planl ...

Etiketler
Vajinismus yaşayan kadının özellikleri
Uzm. Psk. Neslihan Aslıhan
Uzm. Psk. Neslihan Aslıhan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube