Üniversite sınavına psikolojik hazırlık

Üniversite sınavına psikolojik hazırlık

Elinden geldiğince sınava çalıştın, kendin ve ailen için daha iyisini yapmak için tüm enerjini ve gücünü bu sınava verdin ve sınav zamanı yaklaştı. Peki kendini zihinsel olarak bu sürece hazırladın mı?

Üniversite sınavı tüm birikimlerin ortaya döküldüğü ve artık büyük bir dönemin sonu olduğu için diğer diğer sınavlara göre üzerimizde daha büyük bir baskı ve kaygı yaratır. Bu dönemde kaygının artması son derece normal. Aklından sürekli “ ya sınavı kazanamazsam”, “ailemi hayal kırıklığına uğratırsam”, “diğer arkadaşlarımdan daha düşük bir puan alırsam”, “istediğim üniversiteye gidemezsem” gibi sorular geçiyorsa bu senin sınava çok az kala kaygını arttırır. Bu yüzden kendini daha rahatlamış hissetmen için vereceğim bazı önerilerim olacak.

· Üzerinde baskı yaratacak kişilerden uzak durmaya çalış

· Sınava son hafta kala artık çalışmayı bir kenara bırak ve keyif aldığın şeyleri yap.

· Sınav öncesi yediklerine özen göster ve sınav öncesi uykunu tam olarak al.

· Sınav ortamında girdiğinde başkalarını gözlemleme, rahat ve düzenli nefes aldığından emin ol.

· Sınav esnasında kaygın arttıysa ya da dikkatin dağaldıysa birkaç saniye gözlerini kapat ve derin nefes alarak kaldığın yerden devam et.

· Herkesin söylediği gibi tek bir soru üzerinde takılıp kalma o soruya daha sonra geri dönüp yeniden bakabilirsin.

Kaygı her zaman olumsuz bir şey değildir. Çok az kaygı seni dinç tutar ve o işi daha iyi yapmanda destek olur. Kaygını kontrol altında tuttuğundan emin ol. Herkes senin kadar sınav anında kaygılanır sınav esnasından terlemen, arada bir kafanın dağılması son derece normal kendine bunu hatırlat. Unutma bu sınav senin son şansın değil! her zaman daha iyisini yapman için önüne fırsatlar çıkacak. Gerçekten istersen başarılı olursun bu yüzden elinden gelenin en iyisini yap daha fazlasını değil.

Bu makale 2 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Esin Yıldız

Psikolog Esin Yıldız, 1990 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Koç İlk okulunda, lise eğitimini Recep Güngör Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra kısa süreli olarak Almanya da düzenlenen Volksbund Workcamp programına katıldı. 2010 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji bölümüne girdi. Eğitim sürecinin ilk yıllarında üniversite içerisinde Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kulübü kurucu üyeliğiyle beraber birçok üniversite içi ve Türkiye genel çapında çeşitli vakıf ve yardım kuruluşlarıyla çalışmalarda bulunmuştur.  Lisans eğitimi sırasında Aile Danışmanlığı eğitimini tamamladı ve bunun üzerine rehabilitasyon merkezinde stajyer olarak kısa dönemli çalışmış ve bir yandan da 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini almış ve Beylikdüzü Özel Final ortaokulunda stajını gerçekleştirmiştir. Lisans eğitim s ...

Psk. Esin Yıldız
Psk. Esin Yıldız
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube