Okulda başarısızlığın nedenleri

Okulda başarısızlığın nedenleri

Başarısızlık kavramı

Okulda başarısızlık kavramı ise çocuğun öğrenememesi ya da kendi yaşındaki diğer çocuklara göre daha zor öğrenmesi, davranış bozuklukları, iletişim bozuklukları gerekçesiyle okul gruplarına dahil olamaması anlamına gelmektedir. Okulda başarısızlığın nedenlerini üç ayrı başlık altında inceleyebiliriz.

Okuldan Kaynaklanabilecek Nedenler

× Sınıf ve okul ortamı çocukları rahatsız edebilecek durumdaysa

Öğrenciye Bağlı Nedenler

× Kaygının çok düşük ya da yüksek olması: Çocuğun ders çalışma ve sınav konusunda kaygısı çok düşük veya çok yüksekse başarısızlık görülebilir.

× Yanlış çalışma alışkanlıkları: Öğrenci doğru bir biçimde ders çalışamıyorsa, çok çalışıyor ancak çalışması verimli olmuyorsa, öğrenerek çalışmak yerine ezberleme yöntemiyle çalışıyorsa, yeterli tekrar yapamıyorsa, zamanı etkili kullanmak gibi konularda sorun yaşıyorsa istenen başarıya ulaşamayabilir.

× Öğrencinin ruhsal durumu: Öğrenci yaşadığı olumsuz bir durumu (ailede hastalanma, ölüm, kaza, afetler, anne ve babanın ayrılması vb.) geçirmişse veya ev ortamında ya da okulda huzursuzluk yaşıyorsa psikolojisi derinden etkilenir bu durumda kendini derslerine veremez, konsantre olamaz ve başarısız olabilir.

× Fiziksel yetersizlikler: Öğrencinin, görme, işitme, konuşma ve benzeri sorunları olabilir veya kas gelişiminde problem olup kalem tutamıyor olabilir, yazı yazamıyor veya başka bir sağlık probleminden dolayı derslere konsantre olamıyorsa çocukta başarısızlık görülebilir.

× Aşırı hareketlilik: Bazı çocuklar, yapıları gereği aşırı hareketli olurlar. Çeşitli nedenleri olan bu durumda çocuklar kıpır kıpırdırlar, yerinde duramaz bu da derse yoğunlaşmasını zorlaştırabilir.

× Ergenlik dönemi özellikleri: Ergenliğe geçişle birlikte meydana gelen gelişme ve değişmelerde ilgi alanlarında olan farklılaşmalar, öğrencinin yaşadığı duygusal gerginlikler onun başarısı üzerinde etki yapabilir. Ayrıca öğrenci özgürleşme isteğine bağlı olarak kendini okuldan ve derslerden soyutlayabilir.

Bu makale 2 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Esin Yıldız

Psikolog Esin Yıldız, 1990 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Koç İlk okulunda, lise eğitimini Recep Güngör Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra kısa süreli olarak Almanya da düzenlenen Volksbund Workcamp programına katıldı. 2010 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji bölümüne girdi. Eğitim sürecinin ilk yıllarında üniversite içerisinde Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kulübü kurucu üyeliğiyle beraber birçok üniversite içi ve Türkiye genel çapında çeşitli vakıf ve yardım kuruluşlarıyla çalışmalarda bulunmuştur.  Lisans eğitimi sırasında Aile Danışmanlığı eğitimini tamamladı ve bunun üzerine rehabilitasyon merkezinde stajyer olarak kısa dönemli çalışmış ve bir yandan da 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini almış ve Beylikdüzü Özel Final ortaokulunda stajını gerçekleştirmiştir. Lisans eğitim s ...

Etiketler
Okul başarısızlığının nedenleri
Psk. Esin Yıldız
Psk. Esin Yıldız
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube