Bulimiya nervoza

Bulimiya Nervoza

Bulimiya nervoza

Bulimiya nervoza , zayıf ve ince görünme takıntısıyla takip eden , aşırı yemek yemenin artından suçluluk duygusunun tetiklendiği durumlarda , kusma ( kendini kusturma veya kusma refleksinin tetiklenmesi ) aşırı diyetsel kısıtlama , ihtiyaç duyulandan fazla spor yapma belirtileriyle ortaya çıkabilir.

Bu durumlar en az  3 ay boyunca haftada en az iki kere veya daha fazla meydana geliyorsa , birey bu rahatsızlığa sahip olabilir. Bu rahatsızlığa sahip bireyler genelde normal olarak nitelendirilen kiloda olabilirler. Bireyin sosyal uyumunu etkileyebilir. Özellikle iş , eğlence ve  aile ilişkileri alanlarında sosyal rahatsızlık sergileme oranları yüksek olabilir.     

Fizyolojik olarak rahatsızlıklara sebep olabilen bulimiya nervoza rahatsızlığı , kusma eylemine bağlı olarak , diş minesi aşınmasına , ağız ve mide problemlerine yol açabilir. Psikolojik açıdan incelendiğinde ise bulimiya nervoza , negatif duygu durumlarla ilişkilendirilen endişe , kızgınlık , üzüntü gibi duyguları açığa çıkarabilir veya bu duygular sonucunda birey rahatsızlığı geliştirebilir. Duygunun açığa çıkmasına bağlı olarak , birey kendini yemek yemek zorunda hissedebilir fakat sonrasında takıntı halindeki dış görünüşün zarar göreceğine ilişkin düşünceleriyle kusma eylemini gerçekleştirebilir. Bulimiya nervoza rahatsızlığındaki  , diğer yeme bozukluklarından ayırıcı etken refleksif kusma veya kendini kusmaya zorlama olarak görülür.

Bu makale 10 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ahmet Kaan Kurt

Psikolog Ahmet Kaan KURT , merkezimizde ergen ve yetişkin danışanlarımıza hizmet vermektedir. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış olup lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Bu süreçte bir çok eğitim ve seminere katılmış , meslek açısından güncel çalışmaları takip etmiştir. Mmpi (Minnesota Çoklu-Kişilik Envanteri) , Beck Kaygı ve Depresyon Envanteri , Young Şema Ölçeği gibi klinik testleri uygulamış , Çözüm Odaklı Terapi , Farkındalık Terapisi (Mindfullness) , Bilişsel Davranışçı Terapi alanlarında da eğitim almıştır. Stajını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında yapmış ve burada psiko-sosyal , sosyo-ekonomik durumlar üzerine gözlem ve çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda saha çalışmalarına katılmış , bu saha çalışmalarında aile danışmanlığı , madde kötüye kullanımı ve madde bağımlılığı alanlar ...

Etiketler
Bulimiya nervoza nasıl anlaşılır?
Psk. Ahmet Kaan Kurt
Psk. Ahmet Kaan Kurt
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube