Travmanın en basit çözüm yolu

Travmanın en basit çözüm yolu

Travmatik olaylarda oluşan bozukluk "anlamlandıramama" durumundan kaynaklanmaktadır. Olay beklenmedik ve ani bir biçimde gerçekleşmiştir. Temel düşünce "Bu olay neden benim başıma geldi?" şeklindedir. Yaşanılan travmatik olayın EN İNCE AYRINTISINA KADAR TEKRAR TEKRAR ANLATILMASI, olayı anlamlandırmayı sağlayarak oluşan boşlukları tamamlamayı kolaylaştırır. Olayı anlatmak her ne kadar travmayı yaşayan kişiyi sıkıntıya soksa da zaman içinde bu durum daha katlanılabilir hale gelecektir.

Örneğin, Deprem olduktan sonra yapılan ilk davranışta kişi bulunduğu ortamdan nasıl kaçtığını anlatır. Ahbaplarına tekrar tekrar anlatır. Burada doğal iyileşme süreci görülür. Travma bir bozukluk olarak meydana gelmekten uzaklaşır. Bahsettiğimiz yöntem de buna benzemektedir.

Bunu denediğinizde, "Ben anlattım ama bir sonuç göremedim, hatta daha kötü oldum" diyebilirsiniz. Böyle bir yöntemi profesyoneller eşliğinde deneyimlemeniz daha faydalı olacaktır çünkü travmanın kökünü kazımayı engelleyen kaçınma davranışları vardır. Bu davranışları keşfetmeniz ve nasıl yok edeceğinizi öğrenme açısından yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu makale 21 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Vedat Demiral

Psk.Vedat Demiral, İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanını almıştır. Psikoloji eğitimi süresince Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde kapalı psikoz servisinde stajyer psikolog olarak çalışmış. Özel bir rehabilitasyon merkezinde otizm, down sendromu, mental bozukluklar üzerine çocuk ve genç yetişkinlikler ile çalışmış. Öğrenci ve yetişkinlerin bulunduğu bir merkezde 3.500 kişilik grup ile depresyon, uyum bozukluğu, anksiyete bozuklukları, fobiler, kişilik bozukluklarının tedavisinde psikoterapist olarak çalışmış ve diğer AR-GE, seminer, danışmanlık hizmetlerini yürütmüştür.

Mesleki çalışmalarına PsikoLab Danışmanlık'ta devam etmektedir.

Etiketler
Travma sonrasi
Uzm. Kl. Psk. Vedat Demiral
Uzm. Kl. Psk. Vedat Demiral
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube