Umarım düne göre enerjiniz daha yüksektir ancak pek sanmıyorum! Çünkü bizler hareketsiz kaldıkça yorgunluk artar. Evet, doğru duydunuz. Hareketsizlik yorgunluğu arttırır. Bu bahsedeceğim 1. durum olacak.
.
Bizler günlük yaşamda aslında ufak ufak bir şeyler yaparız. İşe gideriz, bir arkadaşla ayak üstü sohbet ederiz, alışverişe uğrarız, misafirliğe gideriz.. Aslında bunlar hareket halinde olmamızı sağlar. Hareket ise beyine yeni uyaranlar, değişiklikler vermemizi sağlar. Beyin yeniliği sever. Yenilik durumunda beyindeki kimyasallarda (dopamin) hareketlenme olur ve yorgunluk ortadan kalkabilir. Mesela çoook istediğin yeni bir telefonu aldığında, görmek istediğin bir yere gittiğinde, evdeki eşyaların yerini değiştirdiğinde yaşadığın his yenilikten dolayı beynin hareketlenmesidir. Evde kaldığımız için özellikle yeni birşeyler deneyimleyemediğimizden dolayı bugünlerde yorgun hissediyoruz. Ne yapmamız lazım? Harekete geçip farklı uyaranlara maruz kalmak, ufak değişiklikler yapmak lazım. Evde minik egzersizleri bırakmamak lazım. Hareketsiz kalınca beynimiz, tıpkı telefonlarda olduğu gibi kendini enerji tasarrufu moduna alarak minimum enerji kullanımına geçer ve daha da hareketsiz kalmamızı sağlıyor.
.
Bir de 2. durum var. Kaygıdan dolayı yorgun hissedenler... Bugünlerde en çok duyduğum şikayet uykusuzluk, kalp çarpıntısı, kas ağrıları, sıkışmışlık hissi, iştah problemleri, sıcak basmaları vs. Ortada gerçek bir tehdit varken kaygı yaşamamız anlaşılır ancak tanıdığımız en mekanik insanlar bile panik atak geçirmeye varan korkular yaşamaya başladılar. Konuyu dağıtmadan kaygı durumunun yorgunluğa sebep olabileceğini belirtmeliyim. Bir konuyu sürekli düşünüp durmak (maddi konular, virüs, sosyal izolasyon, yasaklar) kaygımızı arttırarak enerjimizi tüketecektir. Kaygı esnasında vücut fonksiyonları hızlanır. Bu da daha yorgun hissetmemize neden olur. Bu da tıpkı vücudu yüksek performansta kullanmaya benzer. Piliniz hemen tükenir. Ne yapmak lazım? Bizi kaygılandıran düşünce ve olaylar üzerinde ayarlamalar yapmak lazım. Beslenmemize ve uykumuza dikkat etmemiz lazım. Beslenme ve uyku tüm psikolojik sıkıntıların efendisidir.
.
Ya da boşverin herşeyi.. Bekleyin.. Nasılsa hayat normale dönünce siz de eskiden nasılsanız öyle yaşamaya devam edeceksiniz ? Belki bir eksik, bir fazla...
Coronavirüs döneminde kronik yorgunluk
