Tereyağ ve teff çayı ile ayda 15 kilo nasıl veririm?

Tereyağ ve teff çayı ile ayda 15 kilo nasıl veririm?

Merhaba ben bir diyetisyenim ve bugün size hukuktan bahsedeceğim. Nasıl mı? Google amcaya ‘law murder’ yazacağım popüler makaleleri çevirip okuyacağım. Ve size şunu söyleyeceğim ‘adam öldürmek suç değildir’. Nasıl mı? Başındaki ‘nefsi müdafaa durumlarında’ kısmını söylemeyi unutarak. Sonra bunu kitabımda yazacağım ve kaynak olarak makaleyi paylaşacağım. Tabi siz makaleye girip okumayacaksınız. Ve sonra diyeceksiniz ki adam bilimsel konuşuyor. Ben bir diyetisyenim ve bugün size asansörlerin çalışma prensibinden bahsedeceğim. Nasıl mı? Google amcaya ‘elevator principle’ yazacağım, popüler makaleleri çevirip okuyacağım. Ve size şunu söyleyeceğim ‘5 kişilik asansöre 10 kişi binebilir’. Nasıl mı? Başındaki ‘taşıyıcı halatlar sağlamlaştırıldığı takdirde’ kısmını söylemeyi unutarak. Sonra bunu kitabımda yazacağım ve kaynak olarak makaleyi paylaşacağım. Tabi siz makaleye girip okumayacaksınız. Ve sonra diyeceksiniz ki adam bilimsel konuşuyor. Ben bir diyetisyenim ve bugün size kimyasal tepkimelerden bahsedeceğim. Nasıl mı? Google amcaya ‘chemical reaction’ yazacağım, popüler makaleleri çevirip okuyacağım. Ve size şunu söyleyeceğim ‘tepkime sırasında çıkan gazları gönül rahatlığı ile soluyabilirsiniz’. Nasıl mı? Başındaki ‘gaz maskesi takarak’ kısmını söylemeyi unutarak. Sonra bunu kitabımda yazacağım ve kaynak olarak makaleyi paylaşacağım. Tabi siz makaleye girip okumayacaksınız. Ve sonra diyeceksiniz ki adam bilimsel konuşuyor.

Peki tüm bunları yaparak insanların hayatını tehlikeye atmak umurumda mı? Tabi ki değil. Neden? Çünkü herkesin söylediğinden farklı bir şey söyledim ve artık popülerim. Servetime servet katıyorum. 

Çünkü para benim için her şeydir. Para insan sağlığından, psikolojisinden, hayatından çok daha değerlidir. İşte televizyonlara çıkıp kendini diyetisyen olarak tanıtan ‘bilimin söylediğinden farklı bir şey söyleyerek’ popüler olan, gerçek mesleği kardiyolog, dahiliye uzmanı, pratisyen hekim, aktar, beden eğitimi öğretmeni, yaşam koçu ve hatta mühendis olan, para müptelası insanlar tam olarak bunu yapıyorlar. Sizlerin hayatı onlar için bir hiç. 

Size önerdikleri tereyağı kalbinize ve damarlarınıza kısa ve uzun vadede neler yapıyor, ömrünüzü kaç yıl kısaltıyor? Televizyonda sırf daha fazla para kazanmak adına yaptıkları bardak bardak zeytinyağı içme şaklabanlığı ne için ‘Konyalı teyzemizin’? 

Dağdan bayırdan topladıkları otların içeriğinde tedavi edici özelliği olduğu veya zayıflattığı iddia edilen etken madde dozajı nedir? Bu otların kısa vadeli kullanımda karaciğer yağlanması, orta vadeli kullanımda toksik hepatit, uzun vadeli kullanımda siroza sebep olması, bu otlardan ayda milyonlarca lira kazanan ‘sihirbaz Mandrakenin’ ne kadar umurunda? 

Kaçak işlettiği zayıflama kamplarını nazi kamplarına çevirip insanları ölüme götüren, para kazanmayı ‘zafer kazanmak’ sayıp ‘ zafere giden her yol mübahtır’ mantığıyla hareket eden doktor amcalarımızın müşterilerinin ölümü ne kadar umurunda? 

Her gün gazetelerde boy boy diyetler paylaşıp, diyabet hastası bireye, tansiyon hastası bireye, kalp hastası bireye veya sağlıklı bireye aynı diyeti önerip insanların uzun vadede hayatını tehlikeye atan ‘din görevlisi amcalarımızın evladı’ abimizin umurunda mısınız? Asla. 
Herkesin söylediğinin aksini söylüyor diye popüler olan. Ve popüler insanın söylediği her zaman doğrudur diye düşünüp, onlara uyan halkımız yüzünden hem bireysel hem toplumsal sağlığımız bozulmakta. Fizyolojik ve psikolojik olarak çöken bir toplum oluşmaktadır. Hem halkımıza hem de sağlık bakanlığına buradan seslenmek istiyorum. Servetine servet katmak için sağlığımızı ve huzurumuzu bozan bu kişilere geçit vermeyin.

Her işi uzmanından öğrenin. Hukuku avukattan, endüstri ve teknolojiyi mühendisten, para yönetimini bankacıdan, hastalıklarda tedaviyi doktordan ve beslenmeyi diyetisyenden. 

Biliyorum çoğunuz yazıyı başlık sebebiyle okudunuz çünkü ben de herkesin söylediğinden farklı bir şey söyledim ve nihayet popülerim. Ve başlık popüler kültürün gerektirdiği gibi koca bir yalandan ibaret. 

Sağlıkla kalın.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Çağrı Üzümcü

Dyt. Çağrı ÜZÜMCÜ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Özel Nutra Systrm Polikliniği ve Özel Serena Polikliniği'nde danışan kabulü yapmış olan Dyt. Çağrı ÜZÜMCÜ, Este Clinic ile ortak çatı altında DİYETETİK kliniğini kurmuş, mesleki çalışmalarına ise, İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Çağrı Üzümcü
Dyt. Çağrı Üzümcü
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube