Yo-yo etkisi nedir?

Yo-yo etkisi nedir?

Birçoğunuz yo-yo nedir hatırlayacaktır. Özellikle bizim jenerasyon yo-yo ile az oynamamıştır. Doksanlar çocuklarının elinden düşürmediği; evde, yolda, okulda her yerde oynadığı bir oyuncaktı yoyo. Modern zaman çocuk tespihi bile diyebiliriz. Topaç gibi bir şeyin etrafına sarılmış uzunca bir ipin ucuna parmağımızı geçiriyorduk ve biz aşağı atıyorduk o kendi kendine yukarı çıkıyordu. Bana yazıyı yazarken olsa da oynasak dedirtti.

Peki beslenme ve diyet ile bu oyuncağın ne ilgisi var? Aslında ipucunu verdik. Yo-yonun çalışma prensibi neydi? Bizim aşağı doğru fırlattığımız topacın kendiliğinden yukarı çıkması. Diyette yo-yo etkisi de aslında budur. Bizim diyetle aşağı indirdiğimiz kiloların kendiliğinden yukarı çıkması ve bunun sürekli tekrar etmesi durumu. Bunun birçok sebebi olabiliyor. En sık karşılaşma sebeplerimiz ise Metabolik sendromlar ile birlikte yanlış diyet uygulamaları.

1) Yalnızca kas ve su kayıpları yaşadığımız diyet uygulamalarında atılan su, kolaylıkla geri alınabildiği için bu etki görülebiliyor.

2) Çok düşük kalorili ve/veya sadece sıvı beslenme uygulamaları ile yapılan diyetlerde metabolizmamız çok yavaşladığı için bu durum gözlemlenebiliyor.

3)Uzun süreli uygulanan Protein ağırlıklı diyetler buna sebep olabiliyor.

4)Hızlı kilo vermek de hızlı kilo alımına sebep olabiliyor. Bu sebeple haftalık ortalama 500gr-1kg aralığını geçmemek gerekiyor.

5)En önemli sebeplerden biri ise koruma programının uygulanmaması durumu. Metabolizmamızı diyet sonrasına hazırlamadığımız sürece de bu durumla karşılaşabiliyoruz.

Bu sebeple sizler bu etkiyle karşılaşmamak için sizi doğru ve sağlıklı beslenmeye yönelten bir diyetisyen ile çalışın ve mutlaka koruma programınızı uygulayın.

Bu makale 25 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Çağrı Üzümcü

Dyt. Çağrı ÜZÜMCÜ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Özel Nutra Systrm Polikliniği ve Özel Serena Polikliniği'nde danışan kabulü yapmış olan Dyt. Çağrı ÜZÜMCÜ, Este Clinic ile ortak çatı altında DİYETETİK kliniğini kurmuş, mesleki çalışmalarına ise, İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Beslenme çantası
Dyt. Çağrı Üzümcü
Dyt. Çağrı Üzümcü
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube