Stresinizi azaltan ve depresyona iyi gelen besinler

Stresinizi azaltan ve depresyona iyi gelen besinler

*Stres esnasında salgılanan adrenalin ve kortizol hormonları, somon balığında bolca bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde azalmaktadır ve dolayısıyla strese yol açan nedenler de ortadan kalkmaktadır.  

*Sakinleşmek için somonun yanında yeşil yapraklılardan destek almakta fayda var. Vücudun sakinleşmesini sağlayan dopamin hormonunun salgılanmasını sağlayan folat ve kasların gevşemesini sağlayıp yatışmayı sağlayan magnezyum minerali; yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.

*Özellikle C vitamin içeriği olan meyveler kandaki kortizol seviyesinin düşmesini sağlayarak stresin azalmasına yardımcı olmaktadır.Bu yüzden stresli olduğunuz zamanlarda portakal, greyfurt, mango, çilek, yaban mersini gibi C vitamini yüksek meyveleri tercih edebilirsiniz.

*Yeşil çayın yaprakları buharda işlendiği için, içerdiği tüm antioksidanları da korumaktadır. Yapılan araştırmalara göre, her gün 3-4 fincan yeşil çay içilmesi, depresyon semptomlarının azalmasında etkili olmaktadır. Yeşil çayda mevcut olan aminoasitler, beynin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır. 

*Genellikle bitkisel baharat şeklinde kullanılan kakule, çayların içerisine tat vermesi amacı ile de kullanılmaktadır. Kakule aroması ise, depresyonun tedavi edilmesinde doğal bir ilaç gibi görev yapmaktadır. Çünkü kakule, beyin hücrelerinin aktivitesini desteklemekte ve tazeleme hissi vermektedir. 

*İçeriğinde bulunan folik asit (B-9 vitamini) ve C vitamini sayesinde lahana, stres, kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde mide ve bağırsak sağlığını da koruyan lahana, stresin azaltılmasına yardımcı olarak, depresyona iyi gelmektedir. 

*Yeşil yapraklı bir sebze türü olan kuşkonmaz, pek lezzetli olmasa da besin değerleri bakımından oldukça sağlıklıdır. Zihinsel sorunlar için doğal ve bitkisel bir çare olan kuşkonmazın özellikle de kök kısımları, depresyon tedavisi için en faydalı yiyecektir. Beyin ve sinirlerin aktivitesini destekleyen kuşkonmaz, düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen bir sebzedir.

ZEKANIZI BESİNLERLE ARTIRIN

Tükettiğimiz besinlerin zeka gelişiminde rol oynadığını biliyor muydunuz? Beslenme şeklimiz ve tükettiğimiz besinler zeka düzeyimizi belirleyen etkenlerden biridir. Kaliforniya Üniversitesi araştırmasına göre, doğru besin tüketmenin zihni hayli güçlendirdiği ortaya konmuştur.

Beynin yakıtı tam tahıllı çavdar/tam buğday ekmekleri: Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar kan şekerinizin düşmeden konsantrasyon için gerekli olan glikozu sağlamaktadır. Beynin tek yakıtı da glikozdur.

İyi bir hafıza için kahve: İçeriğindeki kafeinin fazlası zararlı olsa da yeterli miktarda alındığı takdirde daha iyi hafızaya sahip olmayı sağlamaktadır. Ortalama bir fincan filtre kahve beyninizin ön lobunu harekete geçirmekte ve böylece çok iyi bir hafızaya sahip olmanızı sağlamaktadır.

Düşünce gücünü hızlandıran sarımsak: B6 vitamini, düşünce gücünü hızlandıran nörotransmitterler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır.

Zihinsel gerilemeyi engelleyen havuç: Beta karoten zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaktadır.

Sağlıklı beyin hücreleri için balık: Omega-3 beyin kıvrımlarını beslemektedir. Bunun için haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerekmektedir.

KASLI BİR VÜCUT İÇİN HİNDİ VE KİNOA TÜKETİN

Kaslı bir vücut için beslenme düzeninizde sadece biftek, tavuk ve yumurta tüketmekten çıkarak çeşitlendirebilirsiniz:

Öncelik hindi eti olsun: Bilinenin aksine protein değeri kırmızı et ve tavuktan çok daha yüksek olan hindi eti, düşük kolesterol değeri ve yağ oranı ile her spor yapan bireyin öncelikle tüketmesi gereken bir besin. Çinko açısından da oldukça zengin bir besin olan hindi; uzun süre tokluk hissi sağlar.

Spordan sonra süt tüketin: Süt, vücudunuzun kas inşa etmesi için gereken vitamin ve mineralleri barındırır. Bir elektrolit olan süt, egzersiz sırasında ter içinde kaybolur ve vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olur.

Sihirli besin kinoa: Kinoanın kalorisi düşük, proteini yüksek olduğundan yağsız kas oluşturmak için ideal bir besindir. Kinoa; riboflavin, kalsiyum, E vitamini, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve betakarotenden zengindir.

ROKAYLA KAS AĞRINIZI DURDURUN

Ananas: Zengin bir yemeği sonlandıracak en iyi şey ananastır. Ananas, proteinleri parçalayan bromelain içerir. Araştırmalar, kas ağrısıyla mücadelede bromelainin en az ibuprofen kadar etkili olduğu sonucuna varmıştır.

Roka: Amerikalı araştırmacılar, antrenman sırasında hücresel kalsiyum kaybının kas ağrılarına yol açtığını belirlemişlerdir. Sorunun üstesinden gelin ve roka tüketin. Günde 100 gram roka ile kas ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Zencefil: The Journal of Pain dergisinde yayımlanan bir araştırma sonucuna göre; 11 gün boyunca günlük 11 gram zencefil tüketiminin kas ağrısı şikayetlerini yüzde 25 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Zencefil, kas ağrılarına iyi gelmesinin yanında sindirim sistemi sorunlarına karşı mükemmel bir ilaçtır ve mide yanmalarına da iyi gelmektedir.

Güne daha enerjik başlayın: Beslenmenin birinci rolü enerji dolu besinlerle vücudunuzu desteklemektir. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız; enerji veren yiyecekleri daha sık tüketerek bu halsizlik durumunu hafifletebilirsiniz.

HAFTANIN BESİNİ: KESTANE MANTARI

İçerdiği protein değeri sayesinde ete iyi bir alternatiftir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Öğrenme yeteneğini artırır. Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.

BADEM VE CEVİZ DOĞAL ENERJİ KAYNAĞIDIR

Antioksidan deposu kabuklu yemiş: Badem ve ceviz; sağlıklı yağlar, lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. Lezzetli olan bu yemişler güçlü ve enerji sağlayıcı atıştırmalıktır.

Sağlıklı yağ çekirdek: Keten tohumu, kendir gibi çekirdekler iyi bir lif, sağlıklı yağlar, vitamin ile mineraller ve antioksidan içeriyor. Bunlar sizi uzun süre tok tutmakta ve enerji sağlamaktadır.

Doğal enerji desteği meyveler: Özellikle kayısı, muz, kavun ve kivi gibi meyvelerde potasyum oranı yüksektir. Karaciğer glikojeni için fruktozu da fazla olan meyvelerdeki şeker kullanıma hazırdır. Ayrıca meyvelerin içinde lif ile tonlarca vitamin, mineral ve antioksidan bulunmaktadır. Sağlığınız için meyveler doğal enerji desteğidir. Her gün meyve tüketmelisiniz ya da muz, donmuş yaban mersini, yoğurt ve biraz kabuklu yemişi blender'dan geçirip yiyebilirsiniz.

Bu makale 1 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülşah Erşan

Uzm. Dyt. Gülşah Erşan,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2014 yılında Diyetisyen unvanı almıştır. 2015 Yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü bilim dalında yüksek lisansa başlamış ve 2018 yılında bu eğitimini de tamamlamıştır. Temmuz -Ağustos 2012 yılında Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Stajyer Diyetisyen, Haziran -Ağustos 2013 Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde, Stajyer Diyetisyen,Eylül 2013-Ocak 2014 yılları arası Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde,Stajyer Diyetisyen,Mayıs-Haziran 2014 Atatürk Üniversitesi Mediko Yemekhanesi, Stajyer Diyetisyen,Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Stajyer Diyetisyen olarak görev yapmış ol ...

Etiketler
Kinoa
Uzm. Dyt. Gülşah Erşan
Uzm. Dyt. Gülşah Erşan
Kahramanmaraş - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube