Besinlerin içindeki mutluluk sırrı

Besinlerin içindeki mutluluk sırrı

Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete, panik bozukluğu gibi durumlarda psikiyatristlerin önerdiği antidepresanların içinde bulunan mutluluk hormonu besinlerle de alınabilir mi ? ‘Serotonin’ adı verilen bu hormonun eksikliği mutsuz, bitkin, kaygılı hissetmenize yol açabilir. Beyin bir amino asit olan triptofanı serotonin yapımında kullanır. Triptofandan fakir beslenme alışkanlıkları da düşük serotonin seviyelerine neden olup, bireylerde depresyon, baş ağrıları ve uyku problemlerine yol açar.

Yaygın eksikliğinde yukarda belirtilen tanılar koyulabilir, antidepresan ilaçlarıyla serotonin sistemindeki bu tip bozulmalar, beyin hücrelerindeki serotonin miktarını arttırarak düzeltilebilir.

Yani mutluluğun hormonunu bildiğimize göre, bu hormonun bulunduğu besinleri neden tüketmeyelim ?

Proteinler:

Somon, sardalye, taze ton balığı, kırlangıç balığı, uskumru ve pisi triptofandan zengin olup serotoninin mükemmel kaynaklarındandır.

Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, sığır, kuzu eti serotonin oluşturulmasını kolaylaştıran amino asit ve diğer besin öğelerini içerir.

Yumurta serotonin üretimi için esansiyel yağ asitleri ve aminoasit içerir . Yumurtanın beyazı iyi bir kaynaktır.

Süzme peynir, çedar ve gravyer peyniri, süt ve yoğurtta serotonin seviyelerini arttırmak ve korumak için iyi besinlerdir.

Mercimek, maş fasulyesi, nohut, bezelye, lima fasülyesi ve diğer fasülye çeşitleri serotonin bulunan kurubaklagillerdir. (Kurubaklagiller protein grubuna girer.)

Tahıllar:

Esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü ve bira mayası serotonin üretimine yardımcı besin öğeleridir.

Kahvaltılarda tüketilen bir yulaf ezmesi, granola , tam tahıl gevreği yada tam tahıllı bir muffin serotonin kaynaklı bir güne başlamanızı sağlar.

Yağlar: 

Serotonin üretimini arttırmak için esansiyel yağ asitleri (omega 3 ve 6) de gereklidir.

Ceviz ve keten yağında omega-3 yağ asitleri , kanola, üzüm çekirdeği, aspur, ayçiçeği ve buğday tohumu yağında omega-6 yağ asitleri bulunur.

Meyveler:

Muz , kivi , ananas , erik, greyfurt, mango, tatlı ve sulu ve kavunda yüksek serum konsantrasyonu vardır. Böylece serotonin üretimine yardımcı olur. Domates ve avokadoda beyinde serotonini optimal düzeye getirmek için gerekli besin öğelerinden zengindir.

Sebzeler:

Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, ıspanak , kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler.

Kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda zengin serotonin kaynaklarındandır.

Soya ürünleri ( tofu , soyasütü , soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı olur.

Kakao:

Yüksek oranda fenilalanin içerir, depresyon tedavisinde kullanıldığı çalışmalar da vardır. %70 ve üstü kakao içeren bitter çikolatalar tercih edilebilir.

Bu makale 11 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ela Kale

Dyt. Ela Kale, 1996 Ankara doğumludur. 2014 senesinde Muğla Fethiye Ömer Özyer Anadoluöğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra aynı sene  Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2019 senesinde başarıyla bitirerek Diyetisyen unvanı almıştır.

İyi derece İngilizce bilen Dyt. Ela Kale, bir çok kurumda staj yapmıştır.

Mesleki çalışmalarına Nişantaşı'nda bulunan Zi&oN Psikiyatri Akademisi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Besinlerin birliktelik gücü
Dyt. Ela Kale
Dyt. Ela Kale
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube