Takıntılar

Takıntılar

Aniden, hiç planlamadan ve hiç istemeden aklınıza gelen düşünceler mi var?

İradenize karşı aklınıza gelen görüntüler, fikirler, rakamlar veya kelimeler durmadan tekrarlanıyor mu?

Bu düşüncelerden kurtulmak istiyorsunuz, sizi rahatsız ediyorlar; çünkü onlar aklınıza geldiğinde başka bir şeye odaklanamıyorsunuz.

Aklınıza üşüşen düşünceler hep olumsuzluklarla dolu…

“Ya ……………….. olursa?” , “Acaba………….?”  şeklindeki sorular en çok sorduğunuz sorular mı?

Bazen bu düşüncelere takılıp kalıyorsunuz ve onlardan kurtulmanın tek yolu onlara dalmak veya aklınıza gelen düşünceye göre hareket etmek oluyor.

Pencereyi, kapıyı, ocağı defalarca kontrol ettiğiniz halde içiniz çok zor rahatlıyor ve içinizde hep bir şüphe kalıyor.

Banyo yapmak, evi temizlemek, tuvaletten çıkabilmek sizin zamanınızı herkesten daha çok alıyor; bir türlü temiz hissetmiyorsunuz.

Herhangi bir ciddi hastalığa yakalanmakla ilgili sürekli endişeli ve fazla tedbirlisiniz; mikroplar her yerde olabilir.

Aklınıza uygunsuz düşünceler, vesveseler geliyor, hep bir cümleyi veya kelimeyi tekrar etmek için zorlanmalı bir düşünce içindesiniz.

Bazen kendinizi nedenini bilmeden araçların plakalarını içinizden tekrar ederken, yerdeki karoları sayarken veya ışığı açıp kapamak, bir yere belli sayıda dokunmak gibi davranışları yaparken buluyor musunuz?

Bütün bu durduramadığınız düşünce veya davranışlara kendiniz de bir anlam veremiyorsunuz; aslında düşününce onları anlamsız, saçma buluyorsunuz ama yapmaktan da kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Sanki bu davranışları yapmazsanız sizin veya sevdiklerinizin başına kötü bir şeyler gelecek gibi mi hissediyorsunuz?

 

Bu şikayetler ve durumların en az biri sizde bir süredir sizde mevcutsa, Obsesif Kompulsif Bozukluk denilen “takıntı” hastalığından müzdaripsiniz demektir. Bu bir rahatsızlıktır ve kendi çabamızla ne kadar uğraşırsak uğraşalım düzelmez, geçmez. Mutlaka bir psikiyatriste ve psikoterapiste gitmeli ve gerekirse ilaç kullanmalıyız.

 

Bilin ki takıntılar, sizin iradeniz dışındadır, onları kontrol edemezsiniz, kontrol etmeye çalışırsanız çok yorulursunuz. Onları siz bilerek, isteyerek üretmezsiniz, böyle bir sıkıntınızın olması sizin hatalarınıza veya sizin geçmişte yaptıklarınıza bağlı bir durum değildir. Bu bir ruhsal bir hastalıktır ve büyük oranda biyolojik yatkınlık sonucu gelişir. O nedenle geciktirmeden, ertelemeden bir uzmana başvurmalısınız. Aksi taktirde, bir takıntınız geçerken diğeri başlayacak ve zamanla çeşitleri de dozu da artacaktır. Unutmayın “takıntı”larınız sizden değildir, onları kendinize siz takmazsınız!

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dilek Akıcı Tayanç

Dr.Nihat Kaya’nın kliniğinde stajını tamamlamış ve mezun olduktan sonra da Doç.Dr.Gül Çörüş ve Dr.Mustafa Ulusoy’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu almıştır. Ardından Özel Haliç Hospital’da danışanlarla ve Özel  Pozitif Gelişim Rehabilitasyon Merkezi’nde engelli çocuklar ve aileleriyle çalışmaya başmıştır. Eğitimlerine devam etmiş ve Prof. Dr. Keith Dobson’un “Depresyonun Kognitif Terapisi” konulu çalışmasına, Prof. Dr. Nossrat Peseschkian tarafından verilen “Pozitif Psikoterapi Temel Eğitim Sertifika Programı”na, Doç.Dr. Sultan Doğan ve Dr. Emrem Beştepe tarafından verilen Cinsel Terapiler Eğitim ve Süpervizyon Programı ve Psikiyatrist Dr. Alp Karaosmanoğlu tarafından verilen Şema Terapi Standart Uluslarası Sertifikasyon Süpervizyon Programı’na katılmıştır. Ayrıca “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Psikolojik Y ...

Uzm. Psk. Dilek Akıcı Tayanç
Uzm. Psk. Dilek Akıcı Tayanç
Aydın - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube