Sünnetin faydaları nelerdir?

Sünnetin faydaları nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riskini düşürmektedir. HIV, HPV, herpes, gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini azaltmaktadır. Erkeklerde penis kanseri, eşlerinde ise rahim ağzı (serviks) kanseri gelişme riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

SÜNNET İÇİN EN UYGUN YAŞ ARALIĞI NEDİR?

Sünnet her yaşta uygulanabilecek bir işlem olmakla birlikte, psikolojik travma ve enfeksiyon gelişme riskinin en aza indirilebilmesi açısından en uygun dönem ilk 2 yaş olarak olarak ifade edilebilir. Özellikle yenidoğan döneminin sünnet açısından en uygun zaman aralığı olduğu bilimsel çalışmalarda ortaya konulmuştur.

Çocuklarda 2-6 yaş arası cinsel kimlik farkındalığının başladığı dönem (fallik dönem) olup, bu yaş aralığında uygun olmayan şartlarda sünnet yapıldığı takdirde erişkin yaşamında bazı psikolojik olumsuzluklar görülebilmektedir. Bu yaş aralığında sünnet yapılması gerekiyorsa lokal anestezi tercih edilmemesinde fayda vardır.

Bu makale 15 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Berkan Reşorlu

Prof. Dr. Berkan Reşorlu, 1979 yılında Ankara’da doğmuştur. 1997-2003 yılları arasında Ankara Üniversitesi’nde Tıp Eğitimini tamamlamıştır. 2003-2008 yılları arasında ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Üroloji ihtisasını tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık sonrası uluslararası birçok çalışmaya imza atmış, SCI/SCI-E indeksli uluslararası dergilerde 110’ün üzerinde makalesi yayınlanarak literatüre önemli katkıda bulunmuş ve 2013 yılında Doçent ünvanı almıştır.  İleri laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi eğitimi almak üzere 2012 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitmiş, 2013 yılında ise yine laparoskopik ve robotik cerrahi konusunda bilgi ve deneyimini arttırmak üzere Cleveland Klinikte bulunmuştur. 2014 ve 2015 yıllarında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde Eğitim Sorumlusu o ...

Etiketler
Sünnetçi
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube